ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Elleriyle çalışan adam amele, elleriyle birlikte zihnini de çalıştıran adam usta, fakat elleri zihni ve kalbi ile çalışan sanatkardır. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ankara'da tiyatro mevsimi başladı

TAKSAV’ın düzenlediği Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali 19’uncu kez “perde” dedi. Sevda Şener Tiyatro Yazarlığı Ödülü ünlü şair ve yazar Murathan Mungan’a verildi.

25.11.2014

Ankara'da tiyatro mevsimi başladı

YILMAZ DEMİR - BURCU CANSU

Bu yıl 19’uncusu düzenlenen Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin açılış gecesinde festival ödülleri sahiplerini buldu. Festivalde, Sevda Şener Tiyatro Yazarlığı Ödülü Murathan Mungan’a, Onur Ödülü Nedim Saban’a, Emek Ödülü ise Türel Ezici’ye verildi. Ardından festival Ters Ağaç Kukla Tiyatrosu’nun ‘Son İncir’ oyunu ile perdelerini açtı.

‘GELENEKSELLEŞTİ’
Açılış gecesine çok sayıda sanatseverin yanı sıra Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar ve Çankaya Belediye Başkanı Alper Taşdelen de katıldı. Açılış konuşmasını yapan Toplumsal Araştırmalar Kültür ve Sanat için Vakıf (TAKSAV) Başkanı Emin Koramaz, Türkiye’nin en büyük festivali olan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin gelenekselleştiğini belirtti. Festivalin düzenlenmesinde katkısı olan bütün kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Bu yıl ilk kez verilen Sevda Şener Tiyatro Yazarlığı Ödülü’ne layık görülen şair ve yazar Murathan Mungan’a ödülünü Prof. Dr. Ayşegül Yüksel sundu. Mungan, ödül konuşmasında kendisinin de Dil Tarih Coğrafya Fakültesi’nde öğrencisi olduğunu belirterek, geçen temmuzda yaşamını yitiren Prof. Dr. Sevda Şener’le ilgili duygu ve anılarını paylaştı. Mungan, "Yeni Sahne’nin yıkımıyla başlayan ve günümüzde Akün’e, Şinasi’ye uzanan süreç umarım önümüzdeki yıllarda bu sahnede bizlere konuşma yapma fırsatı tanımayacak bir duruma gelmez" dedi. Ödül dağıtımından sonra Ters Ağaç Kukla Tiyatrosu’nun sahnelediği "Son İncir" adlı oyunla festivalde ‘perde’ denildi.

***
Sanat sokağa taşındı

Yıllardır Ankara’nın tiyatro konusunda en kapsamlı organizasyonlarına ev sahipliği yapan Uluslararası Ankara Tiyatro Festivali’nin ikinci gününde de ilk gösterim sokakta yapıldı.

Sanatı, salonlardan sokaklara taşımayı amaçlayan sokak tiyatrosu anlayışıyla hareket eden Keçiören Semt Tiyatrosu bu defa Ankara’nın en kalabalık geçiş noktalarından biri olan Sakarya Caddesi’nde “Talan” isimli oyunlarını sahneledi.
Oyunu izleyen Ankaralılar oyunu dakikalarca alkışladı.

Türkiye’nin son aylarda çok sık karşılaştığı yolsuzluk ve talan haberleriyle içine sürüklendiği günlerin altını çizmek için bu oyunu seçtiğini söyleyen oyuncular tiyatronun sorumluluklarına dikkati çekti.

***

Festival ödülleri dağıtıldı

Festival Emek Ödülü’nü Doç. Dr. Türel Ezici’ye Yenimahalle Belediye Başkanı Fethi Yaşar verdi. Ankara’ya 40 bin metrekarelik Nâzım Hikmet Kültür Merkezi’ni kazandırdıklarını belirten Yaşar, “Onlar kapatacaklar, biz açacağız, yılmayacağız” dedi. Emek Ödülü’nü alan Ezici de “Tiyatro sanatının, ülkemizde, akademide, profesyonel ve amatör sahnelerde sonsuza kadar yaşayacağına yürekten inanıyorum” dedi.

Oyuncu, yazar, yönetmen Nedim Saban ise Festival Onur Ödülü’ne layık görüldü. Ödülü takdim eden Çankaya Belediye Başkanı Taşdelen, Ermenek, Soma ve Türkiye’nin her yerinde hayatını kaybeden bütün emekçileri andı. Saban da kendisinden önce ödül alan ustaları belirterek, “Onlara Tepebaşı Deneme Sahnesi’nde, AKM’de hayran oldum, onun için benim bu hayranlığımı kimse yıkmasın” dedi.


Kaynak:
http://www.birgun.net/news/view/ankarada-tiyatro-mevsimi-basladi/9226


Yorumlar
"Ankara'da tiyatro mevsimi başladı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Ankara'da tiyatro mevsimi başladı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.