ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Semiha Berksoy müzelik eserleriyle galeride

Daha önce hep müzelerde sergilenen Semiha Berksoy ilk kez bir galeride, Galerist’de izleyiciyle buluşuyor. Bütün resimlerin hikâyeleriyle yer alacağı sergiden elde edilecek gelir sanatçının adına açılacak müze için kullanılacak.

24.11.2014

Semiha Berksoy müzelik eserleriyle galeride

Türkiye sanatının en kendine özgü isimlerinden biri Semiha Berksoy, kapsamlı bir sergiyle Galerist’e konuk oluyor. Semiha Berksoy Türkiye’nin ilk kadın opera sanatçılarından biri olarak Batılı müzik devrimlerinin başrolünde yer almış, dönemin pek çok ünlü ressam, şair ve sanatçısıyla dostluklar kurmuş, bütün yaşamını yaptığı resimler ve enstalasyonlarla sanata dönüştürmüş benzersiz bir sanatçı. Berksoy’un resimleri bugüne kadar aralarında İstanbul Modern’in de olduğu müze ve kurumlarda, bienallerde sergilendi. Ama ilk kez bir galeride izleyiciyle buluşacak. ‘Halüsinasyon Duvarı’ adlı sergi, yarın açılacak ve 10 Ocak’a kadar görülebilecek. Semiha Berksoy’un farklı yapıtlarından örnekler, onun 70 yıllık sanat yaşamını yansıtan ses kayıtları, videolar, fotoğraf ve kişisel objeler de sergide yer alacak. Serginin önemli bir özelliği, kuruluş çalışmaları hız kazanan Semiha Berksoy müzesini gündeme getirip ona katkıda bulanacak olması. Semiha Berksoy’un kızı, tiyatro sanatçısı Zeliha Berksoy’la sergiyi konuştuk.
Bu sergi çok önemli. En heyecan verici yanı ise müzeye doğru bir adım olması. Müze çalışması ne aşamada?

- Bu annemin hayali ve isteğiydi. Çok da haklı bir şey. Dünyanın başka bir ülkesinde yaşasaydı çoktan müzesi yapılırdı. Kendisi de duvarlarını boyar, içini yerleştirirdi. Böyle bir şeyi çok istiyordu ama muvaffak olamadı. Annemi kaybettikten sonra bu bizim için bir misyon oldu. Semiha Berksoy Opera Vakfı’nın bir hedefi de bu. Sonra ben bir eski yapı buldum Galatasaray’da. Bunu Kültür Bakanlığı’na bildirdim, onlar müze olmak şartıyla ihale açtılar. Biz ihaleyi aldık, çatısını yaptırdık bütün projelerini de çizdik ve Anıtlar Kurulu’na verdik. Müze belgesini de aldık ama o sırada Başbakanlık bir genelge yayımladı ve Milli Emlak’ın elindeki pek çok şey Vakıflar’a geçti. Şimdi Milli Emlak, Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne binayı geri isteyen bir yazı yazdı, bekliyoruz.
Semiha Berksoy’un eserlerinin büyük bölümü ailede. Eserlerinden yaptığınız seçkiyle bu sergiyi hazırladınız. Galerist’teki sergide neler göreceğiz?
- Çeşitlemeler var. Opera, portre resimleri ile onun hayal dünyası, öbür dünyayla alışverişi gibi temalar var. Bir de Semiha müthiş bir portrecidir. Yaptığı resimlerde sizin içinizi çıkarır, yüreğinizi vuruverir. Sergide bütün bunlar olacak.

NÂZIM’IN MEKTUPLARI

Semiha Berksoy’un kişiliğini temsil eden birtakım objeler de görecek miyiz?
- Bu sergide hiç görülmemiş bir şey çıkaracağız. Nâzım Hikmet’in Semiha’ya yazdığı orijinal mektupları. Nâzım’ın mektupları ‘Nâzım Hikmet ve Tosca’sı Semiha Berksoy’ diye kitap olarak yayımlanmıştı. Ama ilk kez orijinalleri sergilenmiş olacak.
Daha önce de büyük Semiha Berksoy sergileri gördük. Bu serginin bir farkı da resimleri satın alabilme imkânı. Sergilenen her eser satılacak mı?
- Hayır, her şey değil. Burada Galerist’le çok güzel bir anlaşma içindeyiz. Sanatsal olarak çıtayı çok yüksek bir yerde tutuyorlar. Melkan Tabanlıoğlu ve Taha Tatlıcı çok âlicenap yaklaştılar, hiç ticari bir yanı yok. Müze için harekete geçtik, ben biraz ümitsizlik içine düşünce bu kararı aldım. Bu resimleri alacak olanların da kendi koleksiyonu olması, bir müze kuracak olması gerekiyor.
Galerist: 0212 252 18 96

Galerist-Semiha Berksoy buluşması nasıl gerçekleşti?

-Semiha Berksoy bugüne kadar herhangi bir galeri tarafından temsil edilmeyen bir sanatçıydı. Böyle bir istek olduğu bilgisi geldi bize ve bu sergiyi yapmaya karar verdik.
Nasıl bir sergi göreceğiz?
-Onun eserlerini yaparken kullandığı farklı malzemelerin, desenlerin yer alacağı bir sergi tasarladık. Hazırlarken biyografisinden çok faydalandık. Her resmini hikâyesiyle birlikte anlatan bir sergi üzerinde çalıştık. Bizim açımızdan bu serginin birinci amacı eserlerin doğru kişilerin eline geçmesi ve Semiha Berksoy’un doğru biçimde anlatılması. Maalesef çok fazla zaman ayırmadığınız zaman bir sanatçının derinliklerine inemeyebiliyorsunuz. Bence bu serginin en büyük misyonu Semiha Berksoy’u bugünkü izleyiciye, koleksiyonerlere daha iyi anlatmak. Biz yaptığımız sergilerde hiçbir zaman eserlerin yanına onu anlatan metinler asmıyoruz. Ama bu kez yapacağız.
Semiha Berksoy’un koleksiyoncularla ilişkisi nasıl? Bu sergi buna nasıl katkıda bulunacak?
Berksoy’un birkaç önemli eseri onun değerini bilen önemli koleksiyonerlerde var. Şimdiye kadar çok az eseri satılmış. O yüzden bundan sonra da iyi koleksiyonlarda olması önemli ve biz buna dikkat edeceğiz. Sanatçının Türkiye’nin sanat hayatı için önemi olan hikâyesinin korunması için çalışacağız. Onun yaptığı işlerin arkasındaki ana felsefeyi anlatmaya çalışacağız. Tabii ki sergide satılan birçok eser var. Ama sergiyi tamamlaması için buraya gelen birkaç eser yine aile koleksiyonunda kalacak; Semiha Berksoy müzesi için
ayrılmış eserler onlar.


Kaynak:
http://www.hurriyet.com.tr/kelebek/keyif/27560944.asp


Yorumlar
"Semiha Berksoy müzelik eserleriyle galeride" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Semiha Berksoy müzelik eserleriyle galeride ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.