ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İshak Paşa Sarayı'na Şeffaf Çatı Şaşırttı

Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Ağrı'daki İshak Paşa Sarayı’nın üstünün şeffaf bir çatı ile kaplanması görenleri şaşırttı.

22.11.2014

İshak Paşa Sarayı'na Şeffaf Çatı Şaşırttı

Türkiye’nin en önemli tarihi eserlerinden biri olan Ağrı’daki İshak Paşa Sarayı’nın üstünün şeffaf bir çatı ile kaplanmış görüntüsü sarayı ziyaret eden insanları şaşkınlığa uğrattı.

Sarayı don ve güneş ışınlarına karşı koruması için yapılan bu cam tavan son günlerde sosyal medyanın da en çok konuştuğu konulardan biri oldu.

hurriyet.com.tr’den Can Mumay’ın sorularını yanıtlayan Van Rölöve ve Anıtlar Kurulu Müdür Vekili Taner Öter 2011 yılından önce Erzurum Anıtlar Müdürlüğü’nün İshak Paşa Sarayı’na böyle bir restorasyon çalışması yapıp tamamladığını Van müdürlüğü kurulunca çalışmalarla kendilerinin ilgilendiklerini söyledi.

Kurulan cam tavanla ilgili olarak bilgiler veren Öten, “Yapılan tavan saray içindeki eserleri korumak için güneş ışığını kıracak bir yapı.

Olumsuz hava koşullarının saray yapısını kötü engellemesinin önüne geçiyor” diye konuştu.

Alınan bilgilere göre ısı yalıtımlı cam olarak tasarlanan cam tavan sarayın içinin buz tutmasını da engelleyecek.

Sarayın içinde cam tavana rağmen oluşan buzlar da eriyerek sarayın dışına çıkacak.

1685’te inşa edildi


Doğubeyazıt İlçesi’nin 5 km. doğusunda, bir dağın yamacındaki tepe üzerine kurulan Saray, Osmanlı İmparatorluğu’nun Lale Devri’ndeki son büyük anıt yapısı.

18. yy. Osmanlı mimarisinin en belirgin ve seçkin örneklerinden olduğu kadar, sanat tarihi yönünden de değeri büyük olduğu ifade ediliyor.

Sarayın Harem Dairesi Takkapı kitabesine göre saraya son hali 1784’te verildi. Sarayın ilk inşaatı 1685 tarihinde tamamlandı.

Saray iki avlu ve bu avluda bulunan yapılar topluluğundan meydana geliyor.

Birinci avludaki yapıların bazıları yıkılmış.

Dört tarafı yapılarla çevrili ikinci avlu dikdörtgen planlı. Girişe göre sağ tarafta selamlık ve onun arkasında haremlik var.

Bunların sonunda cami ve türbe bulunuyor. Türbe Selçuklu kümbet mimarisi üslubunda inşa edilmiş.

Saray bölümü iki kattan oluşuyor ve 366 odası bulunuyor. (Hürriyet)

Yorumlar
Mesaj Yaz 22.11.2014 22:28:25
Bu yüzden Aspendos ve Çanakkale'deki Turuva Atı yağmur ve soğuğun etkisi nedeniyle üstü kapanacak örnek başlatan Ağrı'daki sergilenen örneğe. Bu konuda ihale alanlar eserleri korumak için naylon bağışladı. Resim çekmek serbest değil öyle el yazması doğal sayfalara... Morcentus- beni öldürün ama üstümü örtmeyin tarih beni öldüğüm gibi görsün- demiş...

Mesaj Yaz 22.11.2014 22:12:30
Sarayı don ve güneş ışınlarına karşı koruması için...( don ışınları)

hurriyet.com.tr’den Can Mumay’ın sorularını yanıtlayan Van Rölöve ve Anıtlar Kurulu Müdür Vekili Taner Öter 2011 yılından önce Erzurum Anıtlar Müdürlüğü’nün İshak Paşa Sarayı’na böyle bir restorasyon çalışması yapıp tamamladığını Van müdürlüğü kurulunca çalışmalarla kendilerinin ilgilendiklerini söyledi.

<söyleyen kim) vs vs...


tarih olduğu gibi korunmalı. aklıma kalorifer takılsa diye fikir geldi. Ama orada oluklar vardı. Sıcak sular aksın diye.
"Turistler daha rahat kış günü gezsin diye üstü naylonla örtüldü" bu gezenlerin tarihe ısınması gibi oldu ağrıda.




Yorum Yapın

İshak Paşa Sarayı'na Şeffaf Çatı Şaşırttı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.