ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler bu müzede

İbn-i Sina'ya ait 149 el yazması eserin Meşhed kentindeki Merkez Kütüphanesi Müzesi'nde sergileniyor.

25.8.2014

İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler bu müzede

Büyük tıpçı, yazar, filozof ve bilim adamı İbn-i Sina’ya ait 149 el yazması eserin Meşhed kentindeki Merkez Kütüphanesi Müzesi’nde sergilendiği belirtildi.

İran’ın resmi haber ajansı İRNA’nın haberine göre, İran Milli Kütüphaneler Kurumu Başkanı Muhammed Zahidi, İbn-i Sina’nın 980’inci doğum yılı ve tıp günü münasebetiyle yaptığı açıklamada, Meşhed kentindeki Razavi Türbesi Merkez Kütüphanesi Müzesi’nde İbn-i Sina’ya ait el yazması 149 kitabın bulunduğunu söyledi.

Zahidi, "İbn-i Sina, İran’ın en ünlü filozoflarından biridir. O’nun Aristo felsefesi ve tıp ile ilgili yazdığı değerli ilmi eserler önemlidir" dedi.
İbn-i Sina’nın el yazıları ve tıpla ilgili eserleri 23 ile 29 Ağustos günlerinde Meşhed kentindeki merkezi kütüphanede Safevi dönemine ait 20 milyondan fazla tıbbi belgeyle birlikte sergileniyor.

İbn-i Sina’nın Orta çağda dört yüz yıl Batı’da ders kitabı olarak okutulan ve Latinceye on çevirisi yapılan El-Kanun fi’t-Tıb, metafizik konularda yazılan Kitabu’l-Necat, Risale fi-İlmu’l-Ahlak, (Ahlak Konusunda Kitapçık), İşarat ve’l-Tembihat, yazılmış on bir ciltlik hacimli eseri Kitabu’ş-Şifa ise, mantık, müzik ve hitabet kitaplarından meydana geliyor. Ayrıca aritmetik, geometri ve astronomi, fizik, kimya, mineraloji konularını da içeriyor.
İbn-i Sina (980-1037), Özbekistan’ın Buhara kentine bağlı Afşana kentinde dünyaya geldi, İran’ın Hamedan kentinde hayatını kaybetti. Hicri Şemsi takvime göre Tir ayının 2’inci günü İran’da İbn-i Sina’nın doğum günü olarak kabul ediliyor ve tıp günü olarak kutlanıyor.

Kaynak: AA

Yorumlar
Mesaj Yaz 25.8.2014 11:38:22
iranlı olduğunu da ilk kez duyuyorum..!?
ben türk biliyordum



Yorum Yapın

İbn-i Sina'ya ait el yazması eserler bu müzede ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.