ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dev kemençe görenleri hayrete düşürüyor

Giresun'un Görele ilçesinde yaklaşık 1,5 ayda yat malzemeleri kullanılarak yapılan kemençe büyük ilgi görüyor.

7.8.2014

Dev kemençe görenleri hayrete düşürüyor

"Kemençe ve Kültür Parkı" projesi kapsamında Karadeniz Sahil yolu güzergahına yerleştirilen 5,8 metre yüksekliğindeki Türkiye’nin en büyüğü olduğu belirtilen dev kemençe, görenlerin ilgisini çekecek.

Görele ilçesinde yaklaşık 1,5 ayda yat malzemeleri kullanılarak yapılan kemençe, ilçenin şehir girişinde inşaat halinde olan Kemençe ve Kültür Parkı’na vinç yardımıyla yerleştirildi. 5,8 metre uzunluğundaki dev kemençe, orijinal uzunluğunun 10 katı.

Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemençenin ana vatanının Görele olduğunu söyledi.
Kemençe kültürünü canlandırabilmek için Görele Belediyesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı desteğiyle "Kemençe ve Kültür Parkı’nın" ilçeye kazandırıldığını dile getiren Erener, "Türkiye’nin en büyük kemençesini ana vatanı Görele’ye koyduk, 5,80 metre yüksekliğinde. Karadeniz Sahil Yolu’nun hemen kenarında. İnsanlarımız Görele’nin kemençeyle bütünleşmesini bu şekilde görecek. Gerçekten güzel bir eser oldu, burada çalışan arkadaşlara teşekkür ediyorum" dedi.
Yapımında yat malzemesi kullanıldı
Proje Koordinatörü Haluk Cebeci ise Görele kemençesini diğer kemençelerden ayırt eden birçok özelliğinin bulunduğunu belirterek, şunları kaydetti:

"Bunlardan biri ölçüleri. Görele kemençesi 58 santimetre uzunluğundadır, şu anda yapılan heykel 10 katı büyütülmüş halidir. Orijinal ölçülere göre 5,8 metredir, 60 santimetre de bir tablası var. Tamamen yat malzemesinden üretildi, bir buçuk ay gibi bir zamanda yapıldı. İçerisi ferforje demir olduğu için paslanmaz, ana iskelet de demirden yapıldı, üzeri su kontrasıyla kaplandı, su kontrasının üzerine yine yat boyası kaplandı. 50 derece ve eksi 50 derecede zarar görmeyecek şekilde yapıldı."

Kaynak: AA

Yorumlar
Mesaj Yaz 15.8.2014 08:38:16
Trabzon'un dev kemençesi:

http://www.trabzondanhaber.net/26524-haber-molozdaki-kemence-aniti-kaldirildi.aspx

kadiryeter


Mesaj Yaz 7.8.2014 21:39:52

"Görele Belediye Başkanı Tolga Erener, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kemençenin ana vatanının Görele olduğunu söyledi."
İyi de Görele ve Giresun, hangi yıla kadar Trabzon'un ilçesi ve nahiyesi idi?... Samsun'da karaya ayak basan Atatürk; aslında Trabzon'a ayak basmış ve ...

"Giresun ili 1920 yılına kadar Trabzon iline bağlı kalmış, bu tarihte müstakil mutasarrıflık, 1923 yılında ise il olmuştur."

kadiryeter



Yorum Yapın

Dev kemençe görenleri hayrete düşürüyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.