ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Haytarma'nın galası Eskişehir’de yapılacak

Eskişehir 2013 Kültür Başkenti Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı ve Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, Kırım-Tatar Sürgününü Konu Alan İlk Film “Haytarma”nın Türkiye galasının 16 Kasım’da Eskişehir’de yapılacağını bildirdi.

11.11.2013

Haytarma'nın galası Eskişehir’de yapılacak

Eskişehir 2013 Kültür Başkenti Ajansı Basın Danışmanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, Eskişehir Valisi Güngör Azim Tuna, iki kez Sovyetler Birliği Kahramanı madalyasına layık görülen Kırım Tataravcı pilotu Amethan Sultan’ın hayatı ve Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944’de Stalin tarafından sürgün edilmesini konu alan film olan "Haytarma"nın Türkiye Galası’nın Eskişehir’de yapılacağını bildirdi.

Vali Güngör Azim Tuna, Eskişehir 2013 Kültür Başkenti kapsamında faaliyetlerin yoğun bir şekilde devam ettiğini belirterek, "Vizyonumuzu Türk dünyasına da tanıtma olanağı bulduk. Türkiye’nin prestijine gerçekleştirdiğimiz etkinliklerle önemli katkılarda bulunduğumuza inanmaktayız. Türk dünyasının 11 asırlık bayramı Sabantuy’u hep birlikte kutladık. Ortak kültür miraslarımızı paylaşma olanağı bulduk. (Dilde, fikirde, işte birlik!) anlayışını geliştirmeye çalıştık. Yunus Emre’nin de dediği gibi: (Ben gelmedim dava için/ Benim işim sevi için/ Dostun evi gönüllerdir/ Gönüller yapmaya geldim.) felsefesiyle yürüdük.

Yunus Emre’nin, Hoca Nasreddin’in şehri olan Eskişehir, artık Türk Dünyası’nda hak ettiği yeri de almıştır" dedi.

Vali Tuna, 100 bini aşkın Kırım Tatarının yaşadığı Eskişehir’de Tatarlarla ilgili de birçok etkinlik düzenlediğini belirterek şunları söyledi:
"Kültürel mirasın Türk Dünyası’ndaki gençlere aktarılması amacıyla, Türkiye’nin en büyük öğrenci organizasyonu olan 6 bin öğrenciyi Türk Dünyası ile buluşturma projesi de gerçekleştirdik. Bu kapsamda Makedonya, Bulgaristan, Yunanistan, KKTC, Bosna, Kosova, Azerbaycan ve Kırım’a kültür gezileri hala devam ediyor. Aynı zamanda Türk Dünyası’ndan da Kültür Başkenti Eskişehir’e geziler devam etmektedir. Yine aynı çerçevede, (Kardeş Okul) projesiyle ilişkilerin güçlenmesi için önemli adımlar atıldı. Ayrıca; TDKB Ajansı tarafından organize edilen (Kurban Bayramında Türk Dünyasındayız) sloganıyla Batı Trakya’da, Doğu Makedonya’da ve Kırım’da kesilen kurbanlar ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı. Haytarma filminin Türkiye Galası’nın da Eskişehir’de yapılması da çok önemli bir organizasyondur. 16 Kasım 2013’te Eskişehir Anadolu Üniversitesi AKM (Atatürk Kültür Merkezi) Salonunda yapılacak galanın ardından, filmin Türkiye ve Türk Dünyası’nda gösterime girecek.
Galaya, birçok bakan, milletvekili, üst düzey bürokrat ve il protokolünden çok sayıda konuk ile Türkiye’de faaliyet gösteren Kırım Tatar Dernekleri de davet edildi.

Gala’nın Kırım’dan gelecek konuk katılımcıları arasında ise; Kırım’ın önde gelen kanaat önderlerinden ve Kırım Milli Meclis Eski Başkanı Mustafa Abdulcemil Kırımoğlu, geçtiğimiz hafta Kırım Milli Meclis Başkanlığına seçilen Refat Çubarov, Türkiye’nin Kiev Büyükelçisi Mehmet Samsar ile Ukrayna’nın Ankara Büyükelçisi Sergiy Korsunsky, Bahçesaray Valisi Hilmi Ömerov, Kırım Müftüsü Hacı Emirali Ablayev, Kırım ATR Televizyonu, Kırım Ajansı, filmin yapımcısı ve oyuncular yer alıyor."

Vali Güngör Azim Tuna, Haytarma filminin daha önce, Kırım’ın tüm şehirlerinin yanı sıra Kiev, Moskova, New York, Kazan ve Berlin gibi önemli merkezlerde gösterimi yapıldığını hatırlattı.

Eskişehir Valisi ve TDKB Ajansı Yönetim Kurulu Başkanı Güngör Azim Tuna, Kırım Türklerinin yaşadığı sıkıntıyı en iyi anlatan film olduğu için, özellikle genç kuşakların Haytarma filmini izlemesini tavsiye ettğini de sözlerine ekliyor.

Filmde, Sovyetler Birliği’nde Kahramanlık madalyasına layık görülen Kırım Tatarı avcı pilot Amethan Sultan’ın hayatı ve Kırım Tatar halkının 18 Mayıs 1944’de Sovyetler tarafından sürgün edilmesi anlatılıyor. Yönetmenliğini ve başrol oyunculuğunu Ahtem Seytablayev’in üstlendiği filmde; Aleksey Gorbunov, Usnije Khalilova, Adrey Mostrenko gibi oyuncuların yanı sıra, Rus ve Ukraynalı oyuncularla birlikte Kırım sürgününü yaşamış birçok Tatar da rol aldı.

Film, insanlık tarihinin kara lekesi olan 18 Mayıs1944 tarihinde Kırım Tatarlarına yapılan sürgün ve soykırımı anlatıyor. İkinci dünya savaşında 2 defa kahraman madalyasıyla ödüllendirilen efsanevi pilot Ahmethan Sultan köyüne gider, tüm halkının sürgüne gönderilişine çaresizce şahit olur. Kırım Tatar halkının %46’sı bu sürgünde yok oldu, sürgünü yaşamış insanlar, kendi trajedilerini tüm dünyaya anlatmak için filmde rol aldı."

kaynak:sabah

Yorumlar
"Haytarma'nın galası Eskişehir’de yapılacak" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Haytarma'nın galası Eskişehir’de yapılacak ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.