ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'ne doğru

Yurt içinde ve dışında yaşayan Alevi ve Bektaşiler, 15-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek "50. Ulusal 24. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri" öncesinde Nevşehir'in Hacıbektaş ilçesine gidiyor.

14.8.2013

Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'ne doğru

NEVŞEHİR - Murat Asil

Yurt içinde ve dışında yaşayan Alevi ve Bektaşiler, 15-18 Ağustos tarihlerinde düzenlenecek "50. Ulusal 24. Uluslararası Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri" öncesinde Nevşehir’in Hacıbektaş ilçesine gidiyor.

Yılda ortalama 500 bin kişinin ziyaret ettiği Hacı Bektaş-ı Veli Müze ve Külliyesi etkinlikler boyunca ücretsiz ziyaret edilecek.

Alevi Bektaşi inancında önemli bir yere sahip olan 5 adet büyük taş parçasının bulunduğu Beştaşlar bölgesinde, belediye, dernek ve vakıflar, konaklama için 300’den fazla çadır kurdu.

Konuk Alevi ve Bektaşiler, Hacı Bektaş-ı Veli’nin türbesinin bulunduğu, 1964 yılında müzeye çevrilen Hacı Bektaş-ı Veli Dergahı’nı ziyaret ediyor, bahçesindeki Aslanlı Çeşme’den akan suyu içiyor. İnanışa göre, 3 kurnalı mermer aslan heykelinin ağzından akan su birçok hastalığa iyi geliyor ve içenlere huzur veriyor.

Hacıbektaş’a gelenler, şifa için bu çeşmenin suyunu, yanlarında getirdikleri bidonlara doldurup evlerine de götürüyor.

Türkiye’nin ve dünyanın dört bir tarafından etkinlikler nedeniyle Hacıbektaş ilçesine gelen Aleviler, Çilehane ve Beştaşlar bölgesinde adak kurbanlar kesip, lokma dağıtıyorlar.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu katılacak

Hacıbektaş Belediye Başkanı Ali Rıza Selmanpakoğlu, törenlere 10 gün kala insanların ilçelerine gelmeye başladığını anlatan Selmanpakoğlu, son 1 haftada ise sadece Çilehane bölümünü 13 bin kişinin ziyaret ettiğini ifade etti.

15 Ağustos’ta başlayacak olan Hacı Bektaş-ı Veli Anma Kültür ve Sanat Etkinlikleri’nin ilk gününde Kartal Cem Evi Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Saçlı başkanlığında düzenlenecek olan panelde "Yurt dışında Alevi-Bektaşiliğe Bakış", "Dedeler örgütlenmeli mi ? Ortak payda ne olmalı" konularında sunumlar gerçekleştirileceğini ve 4 gün devam edecek etkinlikler boyunca her gün farklı konularda panellerin düzenleneceğini anlatan Selmanpakoğlu ayrıca 32 ressamın resimlerinden oluşan bir karma sergi de açacaklarını söyledi.

Törenlerin resmi açılışının 16 Ağustos’ta gerçekleşeceğini ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun çok sayıda milletvekili ile açılışa katılacağını belirten Selmanpakoğlu, “Her yıl Kültür ve Turizm Bakanı bulunur veya bir bakan onun adına bulunurdu. Bu yıl kimin geleceği konusunda bize henüz kesin bir bilgi ulaşmadı. Ama en azından biz Kültür ve Turizm Bakanı’nın gelmesini bekliyoruz” diye konuştu.


kaynak:aa.com.tr

Yorumlar
"Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'ne doğru" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Hacı Bektaş-ı Veli Anma Törenleri'ne doğru ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.