ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Bir peşin hükmü söküp atmak, atomu parçalamaktan daha zordur. - Einstein Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Dört bin yıllık şehrin yer altı gizemi çözülecek

Trabzon Valiliği'nin başlattığı çalışmayla tarihi Ortahisar ile Zağnos Vadisi arasındaki dehlizler yeniden açılacak.

31.7.2013

Dört bin yıllık şehrin yer altı gizemi çözülecek

Dört bin yıllık tarihi geçmişi bulunan Trabzon’da, surlarla çevrili antik kentte yaşayanların ihtiyaçlarının dışarı açılan dehlizlerden sağlandığı, yer altındaki bu geçitlerin zamanla kapandığı biliniyor. Trabzon Valiliği’nin başlattığı çalışmayla tarihi Ortahisar ile Zağnos Vadisi arasındaki dehlizler yeniden açılacak.


Trabzon’un tarihsel geçmişi Milattan Önce 2000’li yıllara kadar uzanıyor. Güvenliğinin sağlanması için batıda Zağnos, doğuda Tabakhane Vadisi arasındaki doğal yükseltide kurulan kentin çevresine zamanla surlar inşa edilmiş. Yukarıhisar, Ortahisar ve Aşağıhisar olmak üzere üç bölümden oluşan surların büyük kısmı günümüze kadar ulaştı.


Bunlardan Yukarıhisar ve Ortahisar Kuzgundere ile İmaret Dereleri arasındaki yüksek kaya kitlesi üzerine kurulmuş. En eski kent merkezi olarak da bilinen bu bölüm kabaca bir yumağa benzediği için şehrin adının bu anlama gelen Trapez ya da Trapezus kelimesinden geldiği sanılıyor. Fatih Sultan Mehmet’in 1461’de Trabzon’u fethetmesiyle Ortahisar Osmanlı Devleti’nin vilayet yönetimi merkezi olarak yapılandırıldı.


Trabzon’un sur içinde kalan bu mekanları Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından kentsel sit alanı olarak tespit edilerek koruma kapsamına alındı.
Bu arada, Valilik, hem tarih bilincinin oluşturulması hem de turizmin çeşitlendirilmesi için Trabzon antik kentinin kurulduğu sur içi mekanlarının tarihsel dokuya uygun yeniden düzenlenmesi için çalışma başlattı.


Trabzon Valisi Recep Kızılcık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Ortahisar surları konusunda geliştirilen proje ile sur içinden surların dışına açılan yolun (dehliz) arkeolojik kazı yapılarak ortaya çıkarılmasının hedeflendiğini söyledi.


Kaynak: AA

Yorumlar
Mesaj Yaz 2.8.2013 02:29:42

Haber güzel de haberci, konu fotoğrafını tersve ilgisiz yönden çekip- ekledi; fotoğrafın çekildiği yön olan Gülbaharhatun Mahallesi ile konunun hiçbir ilgisi yok; asıl konu, Ortahisar(Ortasaray) Mahallesi'nin altındaki oyuklar ve sur duvarı ile sonradan kapatılmış kapılar.

Bu dehliz(geçit)yerlerini, Mısır ile Filistin arasında gıdâ taşımacılığı için açılan taşıma kuyularına benzetebiliriz; tehlike ânında denize ulaşmaya ve su ve benzeri ihtiyaçları gizliden şehre taşımaya yarayan bu dehlizlerden birinde fırın olduğu ve bu fırının arkadaşımın(N.Y.) işyeri altında olduğu, yıllardır söylenir- durur.

Konu ile yakın ilgim olamamakla birlikte, haberi okuyanları aydınlatma bakımından bildiklerimi ekleme ihtiyâcı duydum.

Sağlıkla kalınız...

kadiryeter Kadir Yeter. 02 AĞUSTOS 2013

tp://edebiyatdefteri.com/etkinlikler/incele/3147/dort-bin-yillik-sehrin-yer-alti-gizemi-cozulecek



Yorum Yapın

Dört bin yıllık şehrin yer altı gizemi çözülecek ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.