ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Miniatürk'e iki yeni tarihi eser

Türkiye'de ve Osmanlı coğrafyasındaki çeşitli yapıtların maketlerinin sergilendiği Miniatürk'ün yeni konukları, Zeynel Bey Türbesi ve Külliyesi ile Osmanlı Hamamı oldu.

5.6.2013

Miniatürk'e iki yeni tarihi eser

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür AŞ’den yapılan açıklamaya göre, Hasankeyf Kaymakamlığı ile yürütülen ortak proje çerçevesinde hazırlanan maketler, 4 ayda tamamlandı. 1/25 ölçeğinde küçültülerek oluşturulan maketler, Safranbolu Evleri’nin karşısında ve Malabadi Köprüsü’nün yanında yerini aldı.

Eserler hakkında

Zeynel Bey Türbesi, 1462-1482 yıllarında Hasankeyf’te hüküm süren Akkoyunlular’dan kalan tek eser olma özelliği taşıyor. Türbe, dışarıdan silindirik, içerden sekizgen miğfer başı şeklinde iki katlı bir yapıya sahip. Türbenin mimari önemi, Azerbaycan ve Türkistan yöresi mimari özelliklerini Anadolu’ya taşımış olmasından kaynaklanıyor. Gözalıcı renklere sahip gövde süslemesiyle dikkati çeken türbenin çini mozaiklerinin ise Anadolu’da bir benzerinin olmadığı belirtiliyor.
Hasankeyf’te 2004-2005 yıllarında yapılan kazılarda ortaya çıkarılan Zeynel Bey Külliyesi, 3 medrese, 1 imaret, 1 türbe, 1 han ve Dicle kenarına yapılmış bir hamamdan oluşuyor. Artuklu, Akkoyunlu ve Osmanlı devirlerine ait yapılardan oluşan külliyenin medreselerinde geometrik ve bitkisel süslemeler ve çeşitli üsluplarda yazı örnekleri bulunuyor.
Külliyenin bir parçası olan Zeynel Bey Hamamı, Artuklu dönemine ait. Dicle nehrinin taşması sonucu yıkılan ve Osmanlı döneminde yeniden yapılan, soğukluk bölümü ayakta kalan hamamın diğer bölümleri kazılarda ortaya çıkarıldı ve koruma altına alındı.

kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 6.6.2013 08:56:04
Ahlat Anadolunun kapısı Türklüğün tapusu olan bir yer.Ahlat Selçuklu Mezarlığı tarih boyunca çeşitli kavimleirn ve 3 büyük devletin ileirni taşıyan bir tarihsel doku.Ancak miniatürk 'e yer almamı çok üzücü.Umarım yetkililer kısa bir zamansa bu tarihi dokuya dikkat eder ve Selçcuklu mezarlığı kümbetleir ile beraber hakettiği yeri alır.


Yorum Yapın

Miniatürk'e iki yeni tarihi eser ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.