ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ankara'ya 'kültürel miras müzesi'

Başkentin, sözlü kültürü, gelenekleri, çocuk oyunları, sözlü anlatıları, muhabbet meclislerin, geleneksel sanatlar ve daha pek çok kültürel unsurun yer aldığı "Ankara Somut Olmayan Kültürel Miras Müzesi" açıldı.

29.5.2013

Ankara'ya 'kültürel miras müzesi'

Altındağ’da restore edilen eski bir Ankara konağının, Gazi Üniversitesi, Ankara Kalkınma Ajansı ve Altındağ Belediyesinin işbirliğiyle hayata geçirilmesiyle oluşturulan müzede, sözlü kültür ögeleri, Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü öğrencileri tarafından canlandırılacak.

Açılış töreninde Dede Korkut’u temsilen ad verdiği müzeyi meddah bir öğrenci tanıttı. Ebru sanatı ve ıhlamur baskı yapımı, masal anlatan "masal ana", gelin odasında bebeğine ninni söyleyen gelin, muhabbet meclisinde hikaye anlatan "hikayeci", "mangala" ve "beş taş" oynayan çocuklar, kaybolmaya yüz tutan somut olmayan kültürün, müzede sergilenen örnekleri arasında yer alıyor.

"Çocukları için kültür mekanları oluşturulmalı"

Müzenin açılışında konuşan Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürü Ahmet Arı, kendi öz kültürünü bilmeyen bir nesil yetiştiğini ancak artık bu olumsuzluğun aşılmaya başladığını belirtti.
Arı, gençlerin en büyük problemlerinden birinin bilgisayar başında oturmak olduğunu ifade ederek, "Bilgisayar başında oturan çocuğa alternatif sunmak zorundayız, ’Bırak, çık’ demek yetmiyor. Çocuklar için bu tarz kültür mekanlarını oluşturmak durumundayız çünkü bu mekanları kaybedince çocukları da kaybetmek yakındır" diye konuştu.

" Ankaralı bir aileymiş gibi hayatımızı burada yaşayacağız"

Müzenin kurucusu ve Gazi Üniversitesi Türk Halkbilimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz da kültürel "bir miras yanınca veya yıkılınca herkesin çok üzüldüğünü ama bir binası olmadığı için somut olmayan kültürel mirasın yanışının, yıkılışın fark edilmediğini" dile getirdi.
"Hafızanızdan kaybolan, çocuğunuza anlatamadığınız mirasımız kayboluyor" diyen Oğuz, müzenin bütün bu değerleri korumak ve nesilden nesile aktarmak amacıyla kurulduğunu söyledi.
Müze içinde pek çok deyime, söze, anlatıya neden olan objelerin de yer aldığını ve hepsinin kullanımına, anlamına uygun olarak ziyaretçilere aktarılacağını belirten Oğuz, "Gücümüz yettiğince, Ankaralı bir aileymiş gibi hayatımızı burada yaşayacağız ve gelenlere Ankara’nın muhabbet gecelerini, Zekeriya Sofrasını, kültürünü yaşatacağız" dedi.
Oğuz, küçük bir müzeyle başladıklarını ama hayallerinin büyük olduğunu kaydederek, Türkiye’yi açık hava müzesi konseptiyle korumak istediğini ifade etti.
Açılışa, Ankara Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Asım Balcı, Gazi Üniversitesi Rektörü Süleyman Büyükberber, Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de katıldı.

Kaynak:haber7

Yorumlar
Mesaj Yaz 29.5.2013 17:52:55
çOK GÜZEL VE ANLAMLI BİR ÇALIŞMA OLMUŞ.SAYIN ÖCAL HOCAMI YÜREKTEN KUTLUYORUM.ESKİŞEHİRDE BAŞLATILAN BU ÇALIŞMALARIN DEVAMINI GÖRMEK BENİ ÇOK MUTLU ETTİ


Yorum Yapın

Ankara'ya 'kültürel miras müzesi' ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.