ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Necip Fazıl Kısakürek'in 30. ölüm yıl dönümü

Necip Fazıl Kısakürek ölümünün 30.yıl dönümünde özlemle anıldı....

27.5.2013

Necip Fazıl Kısakürek'in 30. ölüm yıl dönümü

NECİP FAZIL’IN HAYATINDAN KESİTLER
26 Mayıs 1904’te, Perşembe günü, İstanbul’da büyük bir konakta doğdu. Heybeliada’daki Bahriye Mektebi’ni ve İstanbul Darülfünunu (Üniversitesi) Edebiyat Fakültesi Felsefe bölümünü bitirdi. Avrupa’ya tahsile gönderilen ilk Cumhuriyet talebeleri arasında yer aldı ve Paris’e gitti. Sorbon Üniversitesi Felsefe Bölümüne girdi. Sorbon’daki öğrenimini yarıda bırakarak yurda döndü.

ŞÖHRETİN ZİRVESİNE ÇIKTIĞI KİTABI
İlk şiirleri, 1923’de Yeni Mecmua’da yayınlandı. 1928 yılında, henüz 24 yaşındayken ikinci şiir kitabı "Kaldırımlar"ın yayınlanmasıyla birlikte, birden şöhretin zirvesine çıktı.
Çeşitli bankalarda çalıştı ve müfettişliğe kadar yükseldi. Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi, Devlet Konservatuarı, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi ve Robert Kolej’de hocalık yaptı.
DEFALARCA HAPİS YATTI
Fikir sahasına da uzandığı ve kendi deyişiyle "sosyal mücadele"ye atıldığı 1943’den ölümüne kadar, "anlaşılmadan benimsenmek" ile "tanınmadan dışlanmak" arasına sıkışan bir yalnızlık kesitinde yaşarken, her iktidar döneminde suçlandı, sorgulandı, yargılandı ve defalarca hapis yattı.
1960 ihtilâli öncesinde, hakkında kesinleşmiş mahkûmiyet kararlarının toplamı 101 yıla ulaştı. Ağaç (1936) ve Büyük Doğu (1943-1978) dergilerini çıkardı. Çeşitli gazetelerde "önsezi"leriyle de ünlü fıkra ve başmakaleler kaleme aldı.
100’ÜN ÜZERİNDE ESER VERDİ
Bütün şiirlerini topladığı "Çile" ile, 1934’te yaşadığı büyük ruh buhranının sahne eseri ve Türk Tiyatrosu’ndaki ilk büyük dram örneği "Bir Adam Yaratmak" başta olmak üzere, çok çeşitli türde 100’ün üzerinde eser verdi.
Doğduğu gün olan 26 Mayıs Perşembe günü, Eyüp sırtlarında toprağa verildi.

Kaynak.haber7

Yorumlar
"Necip Fazıl Kısakürek'in 30. ölüm yıl dönümü" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Necip Fazıl Kısakürek'in 30. ölüm yıl dönümü ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.