ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Türk sinemasının ”ödül yılı”

Bu yıl Türk sinemasının yönetmen ve oyuncuları, uluslararası ödüllerle başarılarını adeta taçlandırdı.

17.12.2012

Türk sinemasının ”ödül yılı”

İsmail Güneş’in son filmi ve Türkiye’nin bu yıl ki Oscar adayı ”Ateşin Düştüğü Yer” Montreal Film Festivali’nde en iyi film ve FIPRESCI (Uluslararası Sinema Yazarları Örgütü) ödüllerini kazandı.


Ali Aydın ilk filmi ”Küf”le 69. Venedik film festivalinde ”Geleceğin Aslanı” ödülüne layık görüldü.

Yönetmen Emin Alper’in ilk filmi ”Tepenin Ardı”, Berlin Film Festivali Caligari Ödülü, Altın Lale ve Saraybosna Film Festivali Jüri Özel Ödülü’nden sonra Asya-Pasifik Film Ödülleri’nde de En İyi Film ödülüne layık görüldü. Daha önce Nuri Bilge Ceylan’ın ”Üç Maymun” ve ”Bir Zamanlar Anadolu’da” filmleriyle iki kez En İyi Yönetmen Ödülü’nü kazandığı festivalde, ilk kez bir Türk filmi en büyük ödülü kazandı.

Festivalde senarist ve yönetmen Reis Çelik ise çocuk gelinleri anlattığı ”Lal Gece” ile En İyi Senaryo ödülüne layık görüldü. Çelik’in yine aynı filmi Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde en iyi Asya-Ortadoğu Filmi ödülünü layık görüldü.

Yeşim Ustaoğlu’nun ”Araf” filminde oynayan Neslihan Atagül Tokyo Uluslararası Film Festivali’nde ”En İyi Kadın Oyuncu” seçildi. Araf,
Uluslararası Abu Dhabi Film Festivali’nde de 2012 Black Pearl (Siyah İnci) ”En İyi Film” ödülünü aldı.

65. Cannes Film Festivali’nde, kısa metrajlı filmler kategorisinde yarışan Rezan Yeşilbaş’ın ”Sessiz” adlı filmi Altın Palmiye Ödülü’ne layık görüldü.


Yerli yapımlar gişede Hollywood filmlerini geçti

Yerli yapımlar yüksek bütçeli Hollywood yapımlarıyla girdiği yarıştan galip çıktı.

Osmanlı Devleti’ne çağ atlatarak imparatorluk haline getiren Fatih Sultan Mehmet’in İstanbul’u fethini anlatan ”Fetih 1453” tüm zamanların seyirci rekorunu kırdı. Filmi 6 milyon 564 bin 425 kişi beyaz perdede izledi.

Ata Demirer’in senaryosunu yazdığı ve Nihal Yalçın, Tarık Ünlüoğlu, Özlem Türkad, Necati Bilgiç ile başrolleri paylaştığı ”Berlin Kaplanı” bir milyon 982 bin 363 seyirci sayısıyla milyonu aşan ve gişede izlenme oranlarıyla 2. sırada yer alan Türk filmi oldu. Özcan Deniz’in ”A moment to Remember” isimli Kore filminin yerli uyarlaması olan ikinci filmi ”Evim Sensin” gişede rakiplerini geride bırakarak en fazla izlenen 3. film olmayı başardı. Yapım, devam filmi olan ”Alacakaranlık Efsanesi: Şafak Vakti Bölüm 2” ve James Bond serisinin 23. filmi ”Skyfall”u seyirci ve hasılat rakamıyla geçti.

Tolga Çevik’in başrolünde olduğu bir diğer yerli yapım ”Sen Kimsin” de bir milyon 591 bin 869 kişi tarafından seyredilerek 4. sıraya yerleşti.

Böylece ”Fetih 1453” yapımcısına 55 milyon 703 bin 712 lira 71 kuruş, ”Berlin Kaplanı” 18 milyon 244 bin 191 lira, ”Evim Sensin” 18 milyon 307 bin 641 lira, ”Sen Kimsin” 14 milyon 215 bin 127 lira kazandırdı.

Kaynak:milliyet.com.tr

Yorumlar
"Türk sinemasının ”ödül yılı”" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Türk sinemasının ”ödül yılı” ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.