ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Artık kütüphanede engel tanımayacaklar

Beylikdüzü Belediyesi Merkez Kütüphanesi, görme engelliler için başarılı bir projeye imza attı.

30.11.2012

Artık kütüphanede engel tanımayacaklar

hizmete sunduğu Braille alfabesi, kabartma klavye, sesli yazılım programı ve sesli okuma makinesi ile engelli vatandaşlar artık engel tanımayacak.
Beylikdüzü Belediyesi, görme engelli vatandaşların bilgi kaynaklarına erişmesi amacıyla başlattığı projede, sesli okuma makinası ile kütüphanedeki tüm kitaplar taranarak bilgisayar ortamına yükleniyor ve sesli olarak engelli vatandaşlara aktarılıyor. Ayrıca Göme Engelliler Yazılım Programı ile Boğaziçi Üniversitesi (GETEM) vasıtasıyla dünya sesli kitap koleksiyonuna erişim de sağlanabiliyor.

Özellikle görme engellilerin kullanabilmesi için hizmete sunduğu Braille alfabesi, kabartma klavye, sesli yazılım programı ve okuma makinesi ile Beylikdüzü Belediyesi Merkez Kütüphanesi, yine öncü bir uygulamaya adım atıyor.
Aynı anda birden çok kişinin de kullanabilmesi için hazır bulunan cd ve mp3 çalar cihazlar kullanıma sunuluyor. Ayrıca bu hizmetten sadece görme engelliler değil, farklı rahatsızlıkları bulunanlar ve basılı kaynaklardan sınırsızca faydalanamayan (felçli, dyslexic) bireyler de yararlanabilecek.

"Bu sistem tüm İstanbul’a hizmet verecek kapasitede"

Beylikdüzü Belediye Başkanı Yusuf Uzun’un tanıttığı sistem herkes tarafından büyük ilgi gördü. Başkan Uzun, görme engelliler için hazırlanan bu sistemin sadece Beylikdüzü için değil, İstanbul’a hizmet verebilecek kapasitede olduğunu dile getirerek "Kültür merkezimizde şuan 7 bin kitabı olan; ancak 25 bin kitap kapasitesine ulaşacak olan, Türkiye’nin en modern kütüphanelerinden birini hazırladık. Bu güzel kütüphane hizmetini engelli vatandaşlarımıza da sunmamız gerektiği için, bölgede bir ilk olan sesli okuma sistemini kurduk. Oldukça faydalı bir program. Engelli vatandaşlarımız bu sistem ile önce kitabı taratacak, sonra bunu bilgisayardan sesli olarak dinleyebilecekler. Ayrıca görme engelli klavyesi ile de bu işlemleri basitçe gerçekleştirebilecekler" dedi.

İlk olarak görme engelli personel test etti

Beylikdüzü Belediyesi Merkez Kütüphanesi’nde görme engelliler bilgisayarını ilk kullanan kişi Mehmet Açan, "Kurum içi ve kurum dışından basılı olarak gönderilen resmi yazışmaları, kütüphanedeki sesli okuma makinesi sayesinde dijital ekrana aktarıp sesli hale dönüştürmek ve bu yöntem ile bilgi edinmek iş hayatını kolaylaştırıyor. Çok faydalı bir uygulama oldu" şeklinde konuştu.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 30.11.2012 11:29:18

BİR DE PAZAR GÜNLERİ AÇIK TUTULSA; MÜZELER GİBİ...
ESNAFA KAPALI KÜTÜPHANE OLUR MU!?

Duyun, duyurun sesimi...


kadiryeter
30.11.2012- TRABZON.



Yorum Yapın

Artık kütüphanede engel tanımayacaklar ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.