ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kocaeli'de tarih küllerinden doğdu

Kültür hazinesinin bilincinde olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de kentin tarihine sahip çıktı. Başlattığı akımla zamana karşı savaş açtı. Kaybolmaya yüz tutmuş tarihi eserleri gün yüzüne çıkarmaya başladı.

29.10.2012

Kocaeli'de tarih küllerinden doğdu

Tarihi Kentler Birliği üyesi olan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, sınırları içindeki cami, hamam, okul, kilise, külliye, çeşme, köprü, kale, deniz feneri, mezarlık, tümülüs, gar binası, fabrika, türbe, ağaç, mağara, sivil mimarlık örnekleri ve benzeri toplam bin 844 korunması gerekli kültür varlığıyla tarihi açıdan önemli bir potansiyele sahip.
Sırrı Paşa Konağı, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin restore ederek kentin tarihi kültürüne yeniden kazandırdığı önemli eserlerden. 19. yüzyıla ait konakta tamamen yok olan ve hasar gören ahşap malzemeler ve özel süslemeler kurulan atölyede hazırlandı. Çalışmalara KOMEK kursiyerleri de katkı sundu.
Büyükşehir Belediyesi 19. yüzyılın ikinci yarısında İzmit Mutasarrıfı Sırrı Paşa’nın yaşadığı Sırrı Paşa Konağı’nı restore ederken özellikle ilk iki katındaki yangın nedeni ile tamamen yok olan süslemeleri ve kalem işlerine de özel önem verdi. Sıva, bez ve ahşap üstü işlemelerin bulunduğu konakta her biri konusunda tecrübeli sanatkârlar tarafından yapılan işleme ve süsleme çalışmaları titiz bir şekilde gerçekleştirildi.
19. yüzyıla ait bir sivil mimarlık örneği olan Sırrı Paşa Konağı, İzmit Mutasarrıfı Selim Sırrı Paşa tarafından İzmit Hacı Hasan Mahallesi Yeni Çeşme Sokak’ta yaptırıldı. Planını bizzat Mutasarrıf Selim Sırrı Paşa’nın çizdiği, Körfez’e yönelik manzarası olan konağın iç duvarları; çeşitli manzara resimleri ve zengin kalem işleriyle süslendi. Konak, zemin kat, 1 normal kat, 1 ara kat bir de cihannüma olmak üzere toplam 4 katlı olarak, ahşap karkas yapı tekniğinde inşa edildi.
Yapı, haremlik ve selamlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Konakta ve konağın müştemilatında, Fransa’dan özel olarak getirilen bazı malzemeler kullanıldı.
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Sırrı Paşa Konağı restorasyon uygulamasıyla "Tarihi Kentler Birliği 2011 Uygulama Ödülü"nü kazandı.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 29.10.2012 22:02:28
Restore ediyorlar da ne oluyor; kapıları koca kilitlerle zincirlenmiş. Kocaeli'de gitmediğim tarihi mekan yok, hepsi aynı. Madem gezemeyeceğiz niye onarıyorsunuz kardeşim, eskiden hiç değilse tinerciler keşler falan girip ziyaret edebiliyordu bu harabeleri.


Yorum Yapın

Kocaeli'de tarih küllerinden doğdu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.