ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hasankeyf'in açılmasını dört gözle bekliyorlar

Batmanlı rehber çocuklar kale girişindeki mağaralarda çatlak oluşması nedeniyle ziyarete kapatılan Hasankeyf ilçesindeki tarihi Hasankeyf Kalesi'nin açılmasını dört gözle bekliyor.

29.10.2012

Hasankeyf'in açılmasını dört gözle bekliyorlar

asankeyf’in ziyarete kapatılmasının en çok kendilerini mağdur ettiğini belirten rehber çocuklar, tarihi alanın bir an önce ziyarete açılmasını istiyor. Okul harçlıklarını Türkçe, Kürtçe, Arapça ve İngilizce olmak üzere 4 dilde rehberlik yaparak kazanan Batmanlı rehber çocuklar tarihi alanın ziyarete kapatılmasından dolayı harçlık alamamaktan yakınıyor.
Binlerce yıllık tarihi geçmişe sahip antik kent Hasankeyf Türkçe, Kürtçe ve İngilizce olmak üzere 3 dilde yazılan tabelasıyla ziyaretçilerini karşılıyor, çocuk rehberler aracılığıyla da dünyaya tanıtılıyor. Yaşları 8 ile 15 arasında değişen çocuklar, ezberledikleri İngilizce ve Arapça metinlerle, Hasankeyf’in tüm tarihini bir çırpıda turistlere anlatıyor. Bu yolla okul harçlıklarını çıkartan çocuklar, ailelerine de ekonomik katkıda sağlıyor. Kayalara oyulmuş 5 bin mağarası, dünyanın ilk ve tek açılır kapanır taş köprüsü ve sarp kayalar üstüne kurulmuş evleri ile göz kamaştıran Hasankeyf, ziyarete kapatılmasına aldırış etmeyen ilçe çocukları, yerli ve yabancı turistlere tarihi kenti anlatıyor.
Kaymakamlığın açtığı kurslarda 20 gün eğitim gören çocuklar, antik kentin en önemli rehberleri durumunda. İlçeye gelen her turistin yanında biten çocuklar, birkaç dilde ezberledikleri kent tarihini kısa sürede anlatıyor. Çocukların, başarılı rehberliği, yerli ve yabancı turistleri şaşırtıyor. Yaşları 8 ile 15 arasında değişen yaklaşık 50 çocuk, günde bin 5–20 lira kazanıyor. Okul harçlıklarının yanı sıra doğru düzgün geliri bulunmayan ailelerine de ekonomik katkı sağlıyor.
Mehmet Fatih (9), Tamer Salkan (12), Ozan Salkan (10), Yunus Bıçakçı (12), Bilal Gezer (12), Veysi Kaya (8) ve 9 yaşındaki Ömer Kalkan çocuk rehberlerin sadece birkaçı. Sabahın erken saatlerinde ilçe merkezine inerek turistlerin gelmesini bekleyen, akşam geç saatlere kadar rehberlik yapan çocuklar, bu işten büyük zevk alıyor.
9 yaşındaki Bilal Gezer, okul harçlığını kentin tarihini anlatarak çıkardığını belirtirken, Veysi Kara (8) ise yaptığı iş hakkında şunları söylüyor: "Hasankeyf’in güzelliklerini dışarıdan gelen yabancılara anlatmak çok hoşumuza gidiyor. Hasankeyf’in eski köprüsünü, mağaralarını, tarihi eserlerini anlatıyoruz. İnsanlar da buna karşılık bize para veriyor. Ancak Hasankeyf güvenlik nedeniyle ziyarete kapatıldı. Bu da en çok biz rehber çocukları mağdur etti. Yetkililerden tarihi kentin bir an önce ziyarete açılmasını istiyoruz."
Tamer Salkan (12) da Hasankeyf’in ziyarete kapatılmasından sonra gelen ziyaretçi sayısının azalması yanında gelen ziyaretçileri Hasankeyf’te dolaştıramadıklarından ve rehberlik edemediklerinden harçlık alamadıklarını belirtti. Salkan, "Okul harçlıklarımızı buradan çıkartıyoruz. Rehberlik bizim ekmek teknemiz, bu yüzden bir an önce ziyarete açılsın." diye konuştu. Yaptıkları rehberlikten turistlerin çok etkilendiğini vurgulayan Taner Şeker (12) ise "Bizim buraları anlatmamıza turistler çok şaşırıyorlar" diyor.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
"Hasankeyf'in açılmasını dört gözle bekliyorlar" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Hasankeyf'in açılmasını dört gözle bekliyorlar ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.