ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Anadolu’nun 3 bin yıl önceki kralı

Hatay’ın Reyhanlı İlçesi’ndeki Tell Tayinat höyüğünde, Hitit Kralı 2. Şuppiluliuma’ya ait 3 bin yıl öncesine ait bir heykel bulundu.

30.7.2012

Anadolu’nun 3 bin yıl önceki kralı

Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Hatay’dan başlayıp Van’a kadar olan bölgeyi müzeler bölgesi yapmayı planladıklarını söyledi. Şu anda 12’si proje, 17’si uygulama olmak üzere 29 yeni müze üzerinde çalıştıklarını kaydetti.

Hatay’ın Reyhanlı ilçesi Demirköprü köyü yakınlarında bulunan Tell Tayinat höyüğünde yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan Geç Hitit Dönemine ait (M.Ö.1100-800 yılları) kral Şuppiluhuma’nın heykelini basın mensuplarına tanıttı.

Hatay Arkeoloji Müzesi’nde, Toronto Üniversitesi’nden Prof. Dr. Timothy Harrison başkanlığında yapılan kazı çalışmasında ortaya çıkarılan eserin tanıtımı için düzenlenen törende konuşan Günay, Hatay için önemli bir gün yaşandığını söyledi. Harrison başkanlığındaki ekibin 2004 yılından bu yana bölgede kazılarını sürdürdüğünü ifade eden Günay, bölgede çalışan ekibe buldukları eser nedeniyle ülke, dünya ve arkeoloji bilimi, tarihi adına teşekkür etti.

"KRAL ŞUPPİLLUHUMA HEYKELİ 3 BİN YILLIK"

Ekibin Haziran ayının sonunda çok önemli ve "Anadolulu figürler" bulduğuna dikkat çeken Günay, "1,5 metre yüksekliğinde, yaklaşık 1,5 ton ağırlığında 2 buluntu ortaya çıkarıldı. Bir tanesinin bilimsel bilgilere göre, bir kral heykelinin üst kısmı olduğu anlaşılıyor. Sakallı, bukleli saçlı, kollarında özel bir takım bileklikler var. Bir elinde mızrak, bir elinde başak tutarak hem savaşmayı hem üretmeyi, kendi halkı için şiar edindiği simgeleniyor, anlaşılıyor. Heykelin arka kısmında yazı var. Hemen yanında da bir kanatlı boğa ve aslan heykeli var. Bunlar milattan bin yıl önceye kadar tarihleniyor. Yani günümüzden 3 bin yıl önceye kadar gidiyor. Bu bölgede Geç Hitit dönemlerinin önemli anıtsal eserleri olduğu bu buluntulardan da anlaşılıyor. Zaten önceki yıllarda da benzer bazı buluntular ortaya çıkarılmıştı." dedi.

"ANADOLULU BİR BULUNTU"
Bölgeden, gelecek kazı döneminde de buna benzer güzel eserlerin ortaya çıkarılacağına inandığını kaydeden Günay, şöyle devam etti: "Anadolu’da her yıl çeşitli eserler buluyoruz. Sevinçle ifade etmek istiyorum, ama bu oldukça Anadolulu bir buluntu. Roma, Yunan eseri devamı değil. ya da batı Anadolu’da gördüğümüz eserlerden oldukça farklı. Bölgeyi çağrıştıran bölgeyi simgeleyen motifler bulunan Anadolulu önemli bir heykel. Bazalt taşından yapılmış. Gözleri de takma, ayrıca özel taştan yapılmış siyah beyaz. O kralın da gözleri etkileyici ki, özel olarak vurgulanmaya çalışılmış."

Heykelin alt yarısının ne yazıkki şu anda bulunamadığını ifade eden Günay, "Tahrip olmuş bir ölçüde. Ancak, üst yarısı bileklerden yukarısı sapasağlam vaziyette. Bugün burada bulunan ünik bir eser. Benzeri olmayan, ben şimdiye kadar hiçbir müzemizde hatta yurt içinde ve dışında bu kadar kendini ifade eden bir kral heykeli, hem bileklerindeki hem ellerindeki simgeler hem göz farklılıklarıyla bu kadar görkemli gösterişli ve özellik verilmiş bir heykel hemen hemen görmedim." diye konuştu.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
"Anadolu’nun 3 bin yıl önceki kralı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Anadolu’nun 3 bin yıl önceki kralı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.