ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Şerefle bitirilmesi icap eden en ağır vazife hayattır. -- Toegueville Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ne ziyaretçi akını

Gelibolu Yarımadası'nda, Başbakan Erdoğan'ın 7 Haziran'da açılışını yaptığı ve Çanakkale Savaşları'nın anlatıldığı merkezi, 34 günde yaklaşık 30 bin kişi ziyaret etti.

13.7.2012

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ne ziyaretçi akını

Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Park Müdürü Ozan Hacıalioğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, açılışı Başbakan Erdoğan tarafından gerçekleştirilen Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı Kabatepe bölgesindeki tanıtım merkezini 29 bin 277 kişinin gezdiğini söyledi.

Hacıalioğlu, Çanakkale Savaşları’nın ruhunu yaşatmak adına Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nca, Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’nda gerçekleştirilen en önemli projelerden biri olan tanıtım merkezinden 65 yaş ve üzeri, 7 yaş altı, şehit ve gazi aileleri ile kimsesiz çocuklar olmak üzere 4 bin 3 kişinin ücretsiz yararlandığını dile getirdi. Ozan Hacıailoğlu, merkezi ayrıca 13 bin 991 öğrenci, yurdun değişik yerlerinden 10 bin 535 vatandaş ile 748 yabancı konuğun ziyaret ettiğini bildirdi.

Başbakan Erdoğan’ın ’’Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi, Çanakkale ruhunu ihya edecek’’ dediği merkezde, talimat doğrultusunda indirimli biletlerin 2,5, tam biletlerin ise 10 liradan satıldığını belirten Hacıalioğlu, ziyaretçilerin merkezi önceden rezervasyon yaptırarak gezebildiğine işaret etti. Özellikle 3’üncü salonda yer alan, İtilaf Kuvvetleri’nin deniz savaşı planları ile 4. salonda bulunan Mecidiye Tabyası’ndaki top atışlarındaki sarsıntılar ve darbelerin, görsel ve işitsel açıdan etkilerinin ziyaretçileri adeta 97 yıl öncesine götürdüğünü belirten Hacıalioğlu, konukların, tarihi yarımadadan tarif edilemez duygularla ayrıldığını bildirdi. Hacıailoğlu, ziyaretçi sayısının bir günde 1578’lere ulaştığını ifade ederek, ’’Sabah 08.30’da başlayıp, akşam saatlerine kadar ziyaretçilere hizmet veren merkezde doluluk oranı yüzde 100’lere ulaşmış durumda.

Rezervasyon yapılabilmesine rağmen, rezervasyonsuz gelen ziyaretçilerin tanıtım merkezini görmeden dönmemeleri için grup seanslarının ara süreleri 10 dakikaya kadar düşürüldü. Günde ortalama 35 seansın gerçekleştiği merkezde bir seans yaklaşık 65 dakika sürüyor. Her seansa 50 kişilik gruplar katılıyor’’ diye konuştu. Ozan Hacıalioğlu, Cumhuriyet’in temellerinin atıldığı Gelibolu Yarımadası Tarihi Milli Parkı’ndaki tanıtım merkezinin ’’Çanakkale Ruhu’’nu gelecek nesillere ve dünyaya aktarma adına büyük öneme sahip olduğunu kaydetti.

-Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi-

Gelibolu Yarımadası’ndaki Kabatepe mevkisinde 1915’te yaşanan Çanakkale Savaşları’nın ziyaretçilere çeşitli simülasyon ve sunum teknikleriyle anlatılması maksadıyla tesis edilen merkez, 8 bin 616 metrekarelik kullanım alanıyla, 3 tam ve 1 asma kattan meydana geliyor. 2 katı toprak altında, zemin ve asma katları toprak üzerinde yer alan merkezin proje maliyeti ise 79 milyon 801 bin 698 lira. İçinde simülasyon odaları, 1 adet konferans salonu, sabit koleksiyon müzesi, kafeterya ve idari birimler yer alan merkezdeki 11 adet simülasyon odasının isimleri şöyle: ’’1. Osmanlı Savaşa Giriyor, 2. Nusret Mayın Gemisi, 3. İtilaf Güçlerinin Deniz Savaşı Planları, 4. Mecidiye Tabyası ve Seyyit Onbaşı, 5. Kara Savaşı Hazırlıkları, 6. Savaşın Gidişatının Dönüm Noktası, 7. Siper Savaşları, 8. Gök Kubbeden Çanakkale Savaşı, 9. Çanakkale Geçilmez, 10. 1915’ten Günümüze, 11. Hatıralar Odası.’’

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi’nde, Çanakkale Savaşları’nın 2 salonda özel gözlükler vasıtasıyla 3 boyutlu olarak gösterimiyle ziyaretçiler günümüz ile geçmiş zaman arasında adeta bir yolculuğa çıkarılıyor. Yaşananlar, hafızalarda yer eden şahsiyetler ve yaptıkları kahramanlıkları, yaşadıkları anlatılıyor. Ziyaretçiler, merkezde kendisini bütün boyutlarıyla savaşın içindeymiş gibi hissediyor. Ziyaretçilere aynı anda sunum yapılmasını temin için Türkçe, Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce, İtalyanca, İspanyolca, Çince, Japonca olmak üzere 8 dilde seslendirme yapılıyor.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 13.7.2012 14:36:09
Evet bende o 29 binin içindeyim...
11 SALONDAN OLUŞAN SİNEVİZYON GÖSTERİSİ SÜPERDİ...Yani ayrı ayrı salonlarda yaklaşık bir saat kadar süren bir sinevizyon gösterisi...
Herkese tavsiye ederim...Gerçekten dünyada da ilkmiş..
Hele 10 salondaki kubbeyi herkes görmeli..
son salondaki bitişi kınadım, siyaset girmemeliydi oraya..
HANGİ İKTİDARIN YAPTIĞI ZATEN BİLİNİYOR AMA YİNE DE ÇANAKKALEYE O SİYASET YAKIŞMAMIŞ...
Herkesin görmesini tavsiye ediyorum....
Gariptir ki KÜLTÜR BAKANLIĞINA bağlı değilde ORMAN BAKANLIĞINA bağlı oluşu...Çok şaşırdım...
(giriş 10 tl öğrenciler 2,5)
İLGİLENENLERE DUYURULUR..
ESRA





Yorum Yapın

Çanakkale Destanı Tanıtım Merkezi'ne ziyaretçi akını ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.