ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ayakta Kalan En Büyük Kervansaray

1229 yılında inşa edilen ve Selçuklu mimarisinin en mükemmel örnekleri arasında yer alan Anadolu'nun ayakta kalan en büyük kervansarayı, yazlık ve kışlık hizmet veren bölümlere sahip.

12.6.2012

Ayakta Kalan En Büyük Kervansaray

nadolu Selçuklu Sultanı Alaaddin Keykubat tarafından İpek Yolu üzerinde hem konaklama, hem de ticaret yolunun güvenliğini sağlamak amacıyla 8 asır önce yaptırılan Sultanhanı, bugün de Konya-Aksaray yolunu kullanarak Kapadokya bölgesine giden turistleri ağırlamaya devam ediyor.

Anadolu’nun ayakta kalan en büyük kervansarayı olma özelliği ile dikkati çeken, Aksaray’ın kendisi ile aynı adı taşıyan beldesinde bulunan Sultanhanı, 1229 yılında inşa edildi. Bir yangından sonra 1278’de Gıyaseddin Keyhüsrev zamanında Vali Sıraceddin El Hasan tarafından onarılarak genişletilmesinin ardından görkemli bir yapıya kavuştu.

Selçuklu mimarisinin en mükemmel örneklerinden biri kabul edilen kervansaray, yazlık ve kışlık olmak üzere iki bölümden oluşuyor. Yazlık bölümünde bir köşk mescidin yer aldığı Sultanhanı, toplam 4 bin 868 metrekare alana kurulu.

En parlak dönemini Selçuklu döneminde yaşayan Sultanhanı, Osmanlı döneminde bu ticaret yolunun değerini kaybetmesi ile önemini yitirince gerekli bakımları yapılmadı. Kervansaray bu dönemde sadece hacıların ve küçük kervanların uğrak yeri olarak kaldı. 1950-1965 arasında bakım ve restorasyonunun yapılmasının ardından turistik önemi artan Sultanhanı, artık kervan ve yolcuların yerine turist kafilelerini ağırlayan önemli bir tarihi değer olarak varlığını sürdürüyor.

-En büyük kervansaray artık turizmin hizmetinde-

Sultanhanı Belediye Başkan Yardımcısı Halil Söylemez, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Sultanhanı’nın Anadolu’nun ve dünyanın ayakta kalan en büyük ve en eski kervansarayı olduğunu söyledi.

Sultanhanı’na doğu cephesindeki muhteşem bir portaldan girildiğini anlatan Söylemez, şunları kaydetti:

’’Kapalı kısmın girişinde daha sade ikinci bir portal bulunmaktadır. Açık avlunun ortasında ise bir köşk mescit yer alıyor. Açık avlunun etrafında mutfak, yemekhane, hamam, oturma ve yatak odası olarak kullanılan bölümler bulunuyor. Türk yapı geleneğine göre inşa edilen Sultanhanı’na gelen kervanların 3 gün süresince konaklama, yeme-içme hizmetleri Sultanhanı Vakfı tarafından karşılanmaktaydı.

Sultanhanı’nın restorasyonu proje aşamasında. Proje için ihale verildi. Şu an çalışma aşamasında. Bittikten sonra Vakıflar onaylayacak.’’

Sultanhanı’nın Kapadokya’ya giden turistlerin uğrak yerleri arasında bulunduğunu vurgulayan Söylemez, ’’Sultanhanı Kapadokya’ya giden turistlerin yol güzergahında bulunuyor. Beldemizde mola vermek ve hanı gezmek için gelen turist sayısı yılda 300 bine ulaşıyor. Kervansarayı ziyaret edenlerin çoğunluğunu yabancı turistler oluşturuyor. Dünyanın her yerinden turist geliyor. En çok Avrupalı turistler var. Onları uzakdoğulular izliyor’’ diye konuştu.

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
"Ayakta Kalan En Büyük Kervansaray" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Ayakta Kalan En Büyük Kervansaray ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.