ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Efsane Burada Yatıyor!

Yıllardır, ödenmeyen veresiye alış verişler ve bilinmeyen kişiler için kullanılan "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" deyimi bugün bir şarkıyla bilinse de gerçek bir öyküsü var.

25.4.2012

Efsane Burada Yatıyor!

Merhum sanatçı Barış Manço’nun 70’li yıllarda müzik dünyasını altüst eden şarkısı "Sarı Çizmeli Mehmet Ağa" bir efsane değil bu isimdeki ağanın yaşamından esinlenerek yazılmış.

Şarkının kahramanı Sarı Çizmeli Mehmet Ağa 1800 yıllarda KKTC’nin Göçeri köyünde yaşamış ve Barış Manço’nun 1982’de yaptırdığı mezarı Lefkoşa yakınlarındaki bu köyde.

1800’LÜ YILLARDA YAŞADI

Haber 7 ekibinin ziyaret ettiği mezarındaki taşı düşmüş olan Sarı Çizmeli Mehmet Ağa’nın doğum ve ölüm tarihleri net olarak bilinmiyor. 1800’lü yıllarda yaşadığını belirten torunlarının torunu, dedelerinin şarkıda geçtiği gibi cömert bir insan olduğunu ve yaşadığı ovadaki tüm fakirlerin alış verişlerini onun üzerine yaptığını belitiyor.

"ÖLDÜĞÜNDE HİÇ MALI YOKMUŞ!"

Göçerli köyünde tarım ve hayvancılıkla geçinen Murat isimli torunu, büyüklerinden dinlediği Sarı Çizmeli Mehmed Ağa’yı şöyle anlattı: "Ne zaman doğduğu ve öldüğü tam olarak bilinmiyor. Büyüklerimiz bütün bu ovanın onun olduğunu söylerdi. Toprak ağası olmasına rağmen çok cömertmiş. Fakir fukara hep onun hesabından geçinirmiş. Bekarları evlendirip, toprak da verirmiş. Elinde ne varsa dağıtmış ve ömrünün sos günlerinde hiçbir malı mülkü yokmuş. Öyle ölmüş."

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
Mesaj Yaz 29.4.2012 09:38:41
kimi insan işte böyle ölünce dirirlir ve ebedi baki kalır.

bia yaşarken zaten ölüyüz...ne mutlu bunu idrak edebilenlere....


Mesaj Yaz 28.4.2012 15:20:44
Bir de öldü derler ...

Mesaj Yaz 26.4.2012 11:25:26
Ne güzel...


Yorum Yapın

Efsane Burada Yatıyor! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.