ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Meral Okay Hayatını Kaybetti!

Akciğer kanseri tedavisi gören ünlü senarist ve oyuncu Meral Okay 53 yaşında, vefat etti.

9.4.2012

Meral Okay Hayatını Kaybetti!

Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören Meral Okay’ın, bu sabah saatlerinde evinde hayatını kaybettiği belirtildi.

Meral Okay, 20 Eylül 1959 tarihinde Ankara’da doğdu. Beş yıl devlet memurluğu yapan Okay, bu süreçte Toprak Mahsülleri Ofisi’nin Dünya Bankası projelerinde ve TBMM’nin Atatürk’ün 100. yaşı kutlamaları çerçevesinde kurulan bir komisyonunda yer aldı.

Okay, 1984 yılında sinema ve tiyatro oyuncusu Yaman Okay’la evlendi. Yaman Okay, henüz 42 yaşındayken kanserden yaşamını yitirdi.

İstanbul’a taşınarak Günaydın Gazetesi’nde çalışmaya başlayan Meral Okay, dergicilik, yayıncılık, yapımcılık, Sezen Aksu ile sahne çalışmaları yaptı, şarkı sözleri yazdı.

’İkinci Bahar’ dizisiyle ünlenen Meral Okay, bir filmde yapımcılık denemesinde de bulundu.

Meral Okay, ’Muhteşem Yüzyıl’ dizisinin senaristliğini yapıyordu.

Yaman Okay da kansere yenilmişti

Meral Okay’ın eşi Yaman Okay da 42 yaşında kansere yenik düşmüştü.

Bu sabah bir süredir tedavi gördüğü kanser nedeniyle hayatını kaybeden senarist ve oyuncu Meral Okay’ın eşi Yaman Okay da 1993 yılında henüz 42 yaşındayken pankreas kanseri nedeniyle hayatını kaybetmişti.

"Bir Yol" adlı oyunla amatör olarak tiyatroya başlayan Yaman Okay, "El Kapısı", "Leipzig Duruşması", "Ana", "Komün Günleri", "Sakıncalı Piyade" oyunlarda uzun yıllar tiyatro oyunculuğu yaptı.

Yılmaz Güney’in senaryosunu yazdığı ve Zeki Ökten’in yönettiği Sürü isimli filmle 1978 yılında sinemaya geçti. 1981’de 18. Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Bereketli Topraklar Üzerinde filmindeki rolüyle, "En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncu" ödülünü kazandı.

Son olarak "Bizimkiler" adlı dizide oynayan Yaman Okay, yakalandığı pankreas kanseri nedeniyle 1993 yılında 42 yaşındayken hayata veda etti.

MERAL OKAY’IN CENAZE NAMAZI BEBEK CAMİSİ’NDE KILINACAK

Senarist ve oyuncu Meral Okay (53), yarın Bebek Camisi’nde kılınacak cenaze namazın ardından Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

Bir süredir akciğer kanseri tedavisi gören ve bu sabah vefat eden Meral Okay için yarın öğle vakti Bebek Camisi’nde cenaze namazı kılınacak.

Meral Okay’ın naaşı cenaze namazının ardından, Zincirlikuyu Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

MERAL OKAY KİMDİR?

20 Eylül 1959 tarihinde, Ankara’da doğdu. Sanat dünyasıyla ilgilenmeden önce beş yıl süresinde devlet memurluğu yaptı. Bu süreçte Toprak Mahsülleri Ofisi’nin düzenlediği Dünya Bankası projelerinde yer aldı.

12 Eylül döneminde İşçi Partisi’nin üyesi ve işyeri temsilcisiydi; bu dönemde yaşadığı olayları daha sonra yapım koordinatörü ve oyuncusu olduğu Beynelmilel filminde izleyicilerine aktardı.

1984 yılında, sinema ve tiyatroya büyük emeği geçmiş olan usta oyuncu Yaman Okay ile evlendi. Bu evlilik, eşinin pankreas kanseri yüzünden vefat ettiği 1993 yılına kadar devam etti.

Ankara’dan İstanbul’a taşınması sanat ve yayın hayatına geçişini kolaylaştırdı. İlk olarak Günaydın gazetesinde çalışan Okay, dergi yayıncılığı, yapımcılık gibi farklı işlerde çalıştı. Sezen Aksu ile birlikte şarkı sözleri de yazan Okay, 1992 yılında, Seni Seviyorum Rosa filmindeki rolü ile oyunculuk hayatına başladı.

Propoganda filminde basın danışmanlığı, Asmalı Konak dizisinde senaryo yazarlığı, İkinci Bahar, Yeditepe İstanbul dizileri ve O Şimdi Asker filminde oyunculuk yaparak kariyerini güçlendiren Okay, popüler dizi Bir Bulut Olsam’ın senaryosunu yazmakta ve dizide İnci Batur karakterini canlandırmaktadır.

Rol Aldığı Film ve Diziler; Bir Bulut Olsam (2009) , Alia (2008), Beynelmilel (2006) , O Şimdi Asker (2002), Hiçbiryerde (2001), Koltuk Sevdası (2001), Yeditepe İstanbul (2001), İkinci Bahar (1998), Seni Seviyorum Rosa (1992)

Senaryo Yazarlığı Yaptığı Film ve Diziler; Muhteşem Yüzyıl (2010), Bir Bulut Olsam (2009), Fedai (2007), Asmalı Konak (2002), Yasemince (1997)

Aldığı Ödüller; 14. Adana Altın Koza Film Şenliği – 2007 [En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Beynelmilel], 24. Siyad Türk Sineması Ödülleri - 2002 [En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu - Hiçbiryerde]

Kaynak:haber7.com

Yorumlar
Mesaj Yaz 11.4.2012 12:37:06
“ Ölülerin arkasından kötü konuşmama prensibi “ çerçevesinde her sözü dikkatli seçmek gerekir elbette. İnsana saygı, sevenlerine saygı, ölüme saygı hiç kimseye bir şey kaybettirmez en azında.

Gerek siyasi gerek düşünce tarzı gerekse ortaya koyduğu ürünlerdeki mesajı itibarıyla hiçbir yakınlığımız bulunmayan Meral Okay’ ın uğurlanması bir tartışmayı beraberinde getirdi.
Vasiyeti ve vasiyetine uyulmaması!
Bu konuda duygusal olmaktan çok gerçekçi olmak gerekir galiba.
Konuya iki boyutuyla bakmak sanırım yanlış olmaz.

a) Tercihler ve özgürlükler boyutu:
Bir insan bazı tercihleri özgürce yapmalı, yapabilmeli ve bu tercihleri sevsek de sevmesek de kabul etme erdemini göstermeliyiz.
Eğer Aziz Nesin İslâmi tören istemediği hâlde ona o tören yapılsaydı çok büyük haksızlık olmaz mıydı?
Ömrü boyunca inandığı ve savunduğu hemen her şeye “ sen doğru düşünmedin, doğrusu bu “ demenin ona yok sayma anlamına geleceğini bilmeyenimiz var? Çocukları ve ailesi en doğrusunu yaptılar ve İslâmi tören yaptırmadılar.
Meral Okay da haberlere düşen röportajında yakılmak istediğini ve küllerinin denize ( suya) atılmasını istediğini söyleyip, bunun bir vasiyet olduğunu ve yakınlarının bildiğini söylemiş. ( üstelik 1946 yılında çıkarılan bir kanunun buna müsaade ettiğini bilecek ve araştıracak kadar bu konuyu ciddiye almış)
Eğer bu vasiyetini değiştirmemiş ve vazgeçmemiş ise ona son görev olarak bu vasiyete uyulmalıydı. İnsana saygı, insan tercihlerine saygı bunu gerektirirdi bana göre.

b) İslâmi boyutu:
Hiçbir semâvi din bir insana yalvarmaz ve rica etmez. Kendini ortaya koyar ve inanıp inanmamakta özgür bırakır. İsteyen bu özellikleri ile ikna olur istemeyen ise tercihini başka inanış ya da inançsızlık yönünde kullanır. Çünkü değerler eğer kendilerine güveniyorlarsa, özellikli olduklarını düşünüyorlarsa mensupları ile şereflenmez, aksine mensuplarının kendileriyle şerefleneceğini ve yüceleceğini düşünürler. Vatan gibi, anne gibi, din gibi.
Eğer, Merak Okay bu tercihini İslâm’a olan güvensizliğinden ya da inançsızlığından dolayı yapmış ise ( ki, İsmail Nacar’ın yorumunda materyalist ve inançsız olduğu ima ediliyor) ve son ana kadar değiştirmemiş ise onun tercihine uymamak sadece Meral Okay’a değil ayrıca islâm’a ve o cenazede olan görevliler ve katılımcılar da dâhil herkese saygısızlıktır.
Kaldı ki, hiçbir semâvi dinde ” ölü yakılması “ yoktur!
Diyanet işlerinin konuyla alakalı yorumu şöyledir:

“ ‘Yakılmak istiyorum diyen İslam’a inanmıyordur, İslami törenle uğurlanamaz’

Diyanet İşleri Başkanlığı Dini Yayınlar Kurulu Başkanı Prof. Dr. Saim YEPREM:
KİŞİNİN kendisi İslami bir bağı olmadığını ifade ediyorsa tören yapmanın anlamı yok; çünkü kişinin Müslüman veya gayrimüslim olması hür iradesine ve beyanına bağlıdır. Açıkça “İslam dinine bağlı değilim” diyorsa “Hayır bağlısın ve böyle uğurlanacaksın” deme yetkisi kimsede yoktur. Yakılma konusu, İslam dininin izin verdiği bir uygulama değildir, o halde böyle diyen bir kişinin İslam dininin kurallarına göre uğurlanması söz konusu değildir. Konunun İslam’a göre cevaplanması için kişinin Müslüman olması lazım. Değilse kanunlar ne diyorsa o yapılır, ancak kanunlara göre henüz yasal değil. “
Bir insanı zorla dinden ihraç etmek ya da zorla dine sokmak hiç kimsenin haddi ve hakkı değildir. Eğer yasalar müsaade etmediği için bu vasiyet gerçekleşmemişse devlet erkânı, aile uymamışsa ailesi Meral Okay’a ve İslâm Dini’ne büyük saygısızlık yapmıştır.Ve hiçbir insan saygısızlığı hak etmediği gibi İslâm Dini de hiç hak etmiyor bana göre.

Arkasından rahmetle anmak doğru mu?
Bu konu elbette tartışılabilir ama bana göre rahmet isteyen kişi bu isteğini yaşamı boyunca biraz olsun hissettirebilmeli. Şöyle bir düşündüğümde sanki Meral Okay rahmetten çok başka şeylerle anılmayı daha çok seviyor ve istiyordu. Belki rahmetin ucuz olmaması belki onun bunu istememiş olabileceği düşüncesiyle ben rahmete çok sıcak bakmıyorum. Fasıllarla, şarkılarla, alkış ve çiçeklerle anılması sanki daha mantıklı gibi.

Hani son zamanlarda çok kullanıyorlar ya;
“ Kabrine yıldızlar yağsın “


Mesaj Yaz 10.4.2012 18:42:51
nur icinde yatsin...
ne güzel insandi .

mekani cennet olsun..............







Mesaj Yaz 10.4.2012 17:24:53
Sen güzel kadın, mekanın cennet olsun...

Mesaj Yaz 10.4.2012 12:57:37
ADAMLARIN ADAMI

bu yaz güneş biraz daha eksik,
el ele verin azaldık
yine o tanıdık serinlik,
işimiz çok zor...

bu yıl herkes biraz daha korkak
bu ne çaresizlik ah yandık
dayan yürek dayan
giderek işimiz çok zor

ah koca oğlan oyun ettin
bu iş burada bitmez
söylenecek çok söz kaldı
sana bir ömür yetmez

ah nerelere gittin aman, söyle
bu ayrılık ne yaman, söyle
adamların adamı uykuda mısın?



söz-müzik: Sezen Aksu. Yaman Okay’ın hatırasına yazılıp bestelenmiştir.




Yaman Okay’ına kavuştu dedim, Edebiyat Defter’inde Meral Okay’ın vefat haberini okuyunca. Bunca zamandır beklediği sevdiğine, adamların adamına kavuştu diye düşündüm. Yaman Okay’ın vefatında da çok üzülmüştüm. Hatta belki biraz daha fazla. Çünkü aynı yaşta kaybettiğim rahmetli babamı hatırlatırdı bana, yakışıklılığı, duruşu, adam gibi adamlığı. Yaman Okay’ı tanımam elbet ama yüzünden belliydi Sezen Aksu’nun şarkısında bahsettiği gibi olduğu. Meral Okay’ın da yüzünden belliydi kadın gibi kadın olduğu , kısaca her iki rahmetlinin de insan gibi insan olduğu




İçim burkuldu yine, bütün günüm böyle geçti. Minik kızım bugün ilk agularıyla güldürdü beni ama gülerken de gözlerim doldu. Nerden nereye… Meral Okay’dan rahmetli eşi Yaman Okay’a oradan rahmetli babama, Sezenin bestelediği "Adamların Adamı "şarkısı dilimde.. .



Allah her üçüne de rahmet eylesin.




www.youtube.com/watch?v=YtnpH-s3-KI


Mesaj Yaz 10.4.2012 00:23:35
Gerçekten büyük bir kıymetti.Allah rahmet eylesin.

Mesaj Yaz 9.4.2012 23:04:26
Banu Hanım, size de merhabalar. Gösterdiğiniz özen için teşekkür ederim. Sevgiler.

Mesaj Yaz 9.4.2012 21:02:28
Allah rahmet eylesin.Gerçekten önemli sanatçılardan biriydi.Üretkenliğiyle yarattığı kaleme aldığı projeleri Türkiye'ye sevdirmeyi başardı.Ne acıdır ki eşi Yaman Okay gibi o da kanser illeti yüzünden aramızdan ayrıldım.Mekanın cennet olsun Meral abla...

Mesaj Yaz 9.4.2012 18:51:34
Değerli oyuncu yazar Meral Okayı kaybettik.Allah rahmet etsin.Türkiye'mizin başı sağolsun.ALLAH RAHMET ETSİN MEKANI CENNET OLSUN...

Mesaj Yaz 9.4.2012 17:56:33

Allah rahmet eylesin. Yaman Okay da bu kadar üzmüştü.
Meral Okay yeri dolduralamayacak kıymetlerdendi.
Nur içinde yatsın.


Mesaj Yaz 9.4.2012 16:48:57
Çok üzüldüm...nur içinde yatsın...Tanrı'nın rahmeti üzerine yağsın...

Mesaj Yaz 9.4.2012 13:51:13


Aynur hanım merhabalar,

Haber ilk internete düştüğü andan itibaren sitemize aktarılmıştır. Güncelleme yapılmadan ilk haberi aktardığımızda içerikte boşluklar vardı. Şimdi düzenlemesi yapılmıştır...

İlginiz için teşekkür ederiz...

Saygımla.



Mesaj Yaz 9.4.2012 13:41:02
Değerli Meral Okay' a Allahtan Rahmetler diler. Çok Sevgili İnci Okay' a sabırlar dilerim.





Mesaj Yaz 9.4.2012 13:19:16
Ülke her anlamda gerçek bir Sanatçısını. Harika güzellikte yiğit bir Kadını yitirdi.
Eşi Yaman OKAY gibi onun da yerinin doldurulamayacağına inanıyorum.

Işıltılar içinde uyu MERAL OKAY...


Mesaj Yaz 9.4.2012 13:09:12


Şimdiden çok özledim O'nu...


‎'' Meral Okay ''

"Bir gün evi düzenlerken fark ettim. Bir de baktım ki, benden çok Yaman''ın eşyaları var...Küçük küçük poşetlerle sızmıştı. Aşk bir sızma halidir... Yaman o kadar temiz bir adamdı ki ona kızamazdınız. Bir o kadar da yiğitti. Ben derdim ki; bu adam ne zaman yorulacak! Meğer acelesi varmış...Herşeyi o kadar yoğun, hızlı ve coşkulu yaşıyor ve yaşatıyordu ki büyüleyici bir şeydi bu. Ben köşeleri çok olan bir insandım. Yaman beni eğitti... Aşk kendinden vazgeçme halidir, kendi benliğini ezmeden ''biz'' olabilme halidir...İnsan egosu denetlenmesi en güç şeydir. Bunu ancak aşk becerebilir, sadece aşk ile üstünden atlayabilirsiniz... Biz birbirimize karşı çok saygılıydık... Eee bazen de sıkılırdık, hele üç beş aydır bir aradaysak birbirimizin gözüne bakardık, önce kim gidecek diye, böyle nefes molaları da verirdik... Döndüğümüzde yepyeni bir enerji ve hasret bekliyor olurdu bizi... Aşk bazen de bir kıyamama halidir... Şunu çok açık yüreklilikle söyleyebilirim, o benden daha iyi bir insandı...O kadar bebek, o kadar adam, o kadar temiz, onun kadar beklentisiz, onun kadar temiz yaşamayı öğrenmeye çalıştım. Buradan bir öğretmen öğrenci ilişkisi anlaşılmasın...O, o kadar ahlaklı ve temizdi ki, yaşam biçimi ve duruşu karşısında başka türlü olamazdınız. Onun yanında kirli kalamazdınız. Böyle bir şölen gibi, bir lunapark gibi sevdalık yaşayınca bu görkemi taşımayan her şey bir çadır tiyatrosu gibi geliyor insana...Bu ateşle yanma hali o kadar derinden, için için yanıyor ki, dönüp bir başka ölümlüyü yakmaya içi elvermiyor insanın...Yaman’la her günümüz sevgililer günüydü...Eşine bu kadar çok çiçek getiren bir adamı daha analar doğurmamıştır...Biz birçok defa sabah uyanıp birlikte gün doğumunu seyreder, ne bileyim çingene vapuruna binip sabah erken boğaz’ı turlardık.Bugün eksik olan ne? Bu topraklarda eksik aşk ve mutluluk kutsanmaz, ayrılık ve acı kutsanmıştır... Birlikteliklerdeki tutku kutsanmaz da, ayrılıklardaki tutku kutsanır hep...Yaralarıyla mutlu olmaya daha yatkın bir kültüre sahibiz biz.."


İçimde bir kuş kanadı çırpındıkça parçalanıyorum... Meral Okay nasıl bıraktın bizi :((((



Mesaj Yaz 9.4.2012 12:37:20
ÖNCE SANATÇIYA RAHMET DİLİYORUM.

İlave etmek istediğim haberin geçmiş zaman haberlerinden alıntı yapıldığı çok belli. Mesela Muhteşem Yüzyıl senaristliği bu haberde yok. Haberin zamanı iki yıl önce final yapmış Bir Bulut Olsam dönemi.


Mesaj Yaz 9.4.2012 11:26:13
Allah rahmet eylesin. Çok üzüldüm gerçekten. Nur içinde yatsın.

Mesaj Yaz 9.4.2012 11:16:23
rol aldığı dizilerden biride İKİNCİ BAHAR

Mesaj Yaz 9.4.2012 11:15:33
Çok üzüldüm. Eşi Yaman Okay hayatını kaybettiğinde de çok ama çok üzülmüştüm.

Allah ikisine de rahmet eylesin


Mesaj Yaz 9.4.2012 10:54:14

Eşi için yazdığı mektupları okumuştum...
Çok çok duyguluydu...
Allah rahmet eylesin...:(



Yorum Yapın

Meral Okay Hayatını Kaybetti! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.