ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Eşsiz Fermanlar İlk Kez Sergilenecek!

400 sanatçıya ait 1000 civarında hilyeden oluşan koleksiyonu bulunan Mehmet Çebi, hiç sergilenmemiş birbirinden eşsiz hilye-i şerif ve ferman örneklerini sanatseverlerle buluşturacak.

18.2.2012

Eşsiz Fermanlar İlk Kez Sergilenecek!

İslam tarihi ve sanatının eşsiz bütünleşmesini gözler önüne seren ve yarın Sanat Akmerkez’de açılacak ’’Hüsn-ü Hat Sergisi’’nde, çok sayıda hilye-i şerif ve günümüze kadar intikal etmiş birbirinden değerli fermanlar yer alacak.

Koleksiyoner Mehmet Çebi, AA muhabirine yaptığı açıklamada, sergide, 120 adet eserden oluşan bir hilye-i şerif ve ferman koleksiyonunun yer alacağını belirtti.

’’25 yıl gibi bir zaman diliminde toplanmış eserdir’’


İstanbul’da daha önce de benzer konsepte 4 değişik yerde ve Vatikan’da sergi açtıklarını ifade eden Çebi, şunları söyledi:

’’Akmerkez’de sergilenecek olan eserler, ilk defa sergilenecek. Prensip olarak her sergide farklı eserlere yer vermeyi uygun görüyoruz. Bu sergideki eserler 25 yıl gibi bir zaman diliminde toplanmış eserdir. Bizim koleksiyonumuz ağırlıklı olarak hilye-i şeriflerden oluşan bir koleksiyondur. 400 sanatçıya ait 1000 civarında hilyeden oluşan bir koleksiyondur. Bildiğiniz gibi hilye-i şerif, hat sanatımızda Peygamber Efendimizin yaratılış güzelliklerini ve ruhi portresini tasvir ve tarif eden belli bir form üzere hüsn-ü hat ile yazılmış ve tezhip edilmiş levhalar hakkında kullandığımız bir tabirdir. İlk defa 17. yüzyılda büyük hattat Hafız Osman Efendi tarafından bir form haline getirilerek yazılmıştır.’’

Bu serginin kaynağı olan eserlerin sanat tarihi açısından kritik gelişmelere işaret ettiğini dile getiren Çebi, şunları kaydetti:

’’Sergide yer alan hilyelerin birçoğu, alışılmış tertiplerden farklılıklar gösterir. Kişisel bir gayretle, cesur bir atılımla, hattatların özgür sanat eğilimlerinin kışkırtılmasıyla ve onlara imkan tanınmasıyla, yine geleneksel sanatlar ölçüleri içinde, fakat bugüne kadar denenmemiş yeni formlar ve yeni tasarım orijinal hilyeler ortaya konmuştur. Bu sergi ile öncelikle Türk-İslam sanatlarının mazide kalmış sanatlar olmadığını, bugün de büyük başarılarla icra edilen bu sanatlarımızla insanlar arasındaki irtibatı yeniden tesis etmeyi amaçlıyoruz. Yine bu sergi ile Allah ve Resulullah sevgisinin bir ibadet aşkıyla sanat haline dönüşmesi demek olan, hat sanatımızın en güzel eserlerini Türk –İslam medeniyetimizin müşahhas örnekleri olarak bütün sanatseverlere göstermek istiyoruz.’’

Çebi, daha önce yaptıkları sergiler gibi bu etkinliğinde büyük bir ilgi ile karşılanacağını kaydetti.

Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’ın katılımıyla yarın açılışı yapılacak olan ’’Hüsn-ü Hat Sergisi’’, 25 Mart’a kadar gezilebilecek.

Kaynak:sabah.com.tr

Yorumlar
Mesaj Yaz 26.2.2012 23:17:52
Bugün Akmerkeze sergiye gittim, hayran olmamak ne mümkün çok kıymetli eserler..gözyaşlarımı tutamadım..
Emeği gecenlerden Allah razı olsun..


Mesaj Yaz 17.2.2012 20:29:43
İmkanım olsada bu güzel etkinliği gezebilsem .Çok değerli ,çok kıymetli ...

Mesaj Yaz 17.2.2012 16:38:02
PEYGAMBER EFENDİMİZİN, HİLYE-İ ŞERİFİNİN olduğu yere Rahmet yağarmış..ALLAH mubarek etsin, ne mutlu Yazanlara...


Yorum Yapın

Eşsiz Fermanlar İlk Kez Sergilenecek! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.