ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

"Almanya Treni' Belgeselinin Galası Yapıldı

Avrupa’ya göçün 50. yılını anlatan ‘Almanya Treni’ isimli belgeselin galası Sirkeci Garı’nda gerçekleştirildi.

25.1.2012



8 bölümden oluşan ve Osmanlı Devleti’nin Avrupa’nın içlerine doğru yaptığı ilk seferleri de konu edinen belgesel 29 Ocak Pazartesi’den itibaren Kanal 24 ekranlarında izleyiciyle buluşacak.

Kuzey Haber Ajansı tarafından hazırlanan belgeselde, 50 yıl önce göç edip yabancı topraklarda kendi kimliklerini muhafaza ederek var olmaya çalışan Türklerin hikayesi anlatılıyor. Her biri 30 dakika uzunluğunda 8 ayrı bölümden oluşan belgeselin yönetmenliğini Turgut Söğüt, metin yazarlığını ise Dr. Rıdvan Şentürk yaptı. Almanya dışında, Fransa, Belçika, Finlandiya, Avusturya ve Hollanda’da çekimler gerçekleştirildi. Röportajların yanında, gazete arşivlerinden küpür taramaları yapıldı. Ailelerin şahsi resim albümleri ve arşiv belgeleri değerlendirildi.

Ayrıca belgeselin ilk bölümünde Osmanlı Devleti döneminde fetih hareketi için Avrupa’ya akın eden Türklerin hikayelerine yer verildi. Viyana yenilgisinde tahmini 80 bin Türkün esir düştüğü anlatılan belgeselde, Türklerin Avrupa’nın çeşitli yerlerinde verdiği yaşam mücadelesi aktarıldı.

‘Almanya Treni’ belgeselinin ‘Almanya’da Türk İzleri’ isimli belgeselin devamı olduğunu ifade eden Yapımcı İsrafil Kurulay, “Türkler malumunuz 1350’den sonra 1683 yılına kadar fetih hareketinde bulunmuşlar. Viyana kapılarına kadar gitmişler. Viyana seferinden sonra bir rivayete göre 80 bin Türk esir düşmüş. Bu esirler Avrupa içlerine yayılıyor. Bu belgeselle bu gerçekliği canlandırdık.” dedi.

1961 yılında Almanya’ya giden işçilerin, gittikleri yerin gelenek ve göreneklerini bilmeden göç ettiğini vurgulayan Kurulay, “İnsanlarımız orada ayrı bir dünya ile karşılaştılar. Bu belgeselde insanımızın sevinç, hüzün, hayal kırıklıkları ve yaşamlarını anlattık. Gerçekten dramatik hikayeler var. Şu an Avrupa’ya baktığımızda 5 milyona yakın Türk nüfusu bu kıtada yaşıyor. Aralarında çok sayıda iş adamı, entelektüel, yazar, bilim adamı ve seçkin kişi var. Belgeselin çekimi ve araştırma safhası zor oldu. Çünkü her zaman olduğu gibi kayıt tutmakta yavaş davranıyoruz. Gazete arşivlerini taramamız gerekti. 6 aylık hazırlık oldu. Yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın sonunda belgesel ortaya çıktı. Oradaki hikayeyi anlatabilmişsek, ne mutlu bize. Belgeselde, Türk milletine, Türk devletine, Alman devletine ve Fransa devletine birçok mesaj var.” diye konuştu.

“Kendi medeniyetimizin izini sürmeye çalışıyoruz.” diyen Kuzey Haber Ajansı Genel Koordinatörü Erhan Erken, “Bizim insanımız bu zamana kadar neler yaptı? Neredeler? Medeniyet odaklı çalışmalarla bunu anlatmaya çalışıyoruz.” şeklinde konuştu.

Türklerin göç ettikleri yerlerde uyum sorunu yaşamadığını, asimile olmadan yaşamını sürdürdüğünü belirten Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, belgesele emeği geçen herkese teşekkür etti.

Almanya Treni Belgeseli, Kanal 24 ekranlarında 29 Ocak Pazartesi günü izleyici ile buluşacak.

Yorumlar
Mesaj Yaz 25.1.2012 09:25:49
Almanya da YABANCI,Türkiye de ALMANCI... Çok iyi biliyorum o yaşantıyı. Almanya da doğup büyümüş biri olarak.Her izine gelişimizde Almancılar gelmiş diye koşarlardı evimizin önüne. Ne Türkiye'ye aittik ne de Almanya'ya :(


Yorum Yapın

"Almanya Treni' Belgeselinin Galası Yapıldı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.