ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

En Sessiz Halk Oyunu Topluluğu

Konya'da işitme engelli öğrenciler tarafından kurulan halk oyunları topluluğunun, duymamalarına rağmen yüksek ritmli parçalar eşliğinde yöresel oyunları sergilemeleri dikkati çekiyor.

2.1.2012

En Sessiz Halk Oyunu Topluluğu

Konevi İşitme Engelliler İlköğretim Okulu öğretmeni Gülbin Güçlü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 5 ay önce işitme engelli öğrencilerden oluşan 6 kişilik bir halk oyunları ekibi kurduklarını söyledi.

Öğrenciler arasında yapılan seçmelerin ardından bir ay önce çalışmalara başladıklarını anlatan Güçlü, Van depreminin ardından anlamlı olacağını düşündükleri için Van’a ait halk oyunlarını işitme engelli öğrencilere öğrettiklerini bildirdi.

İşitme engelli öğrencilerin ilk başlarda ritm konusunda zorluk çektiğine değinen Güçlü, her bir öğrencinin aşinalık kazanması için hareketleri sıklıkla tekrar ettiklerini açıkladı.

-’’Figürleri tek tek sayılara döküyoruz’’-

Öğrencilerin anlaması için oyunu parçalar haline böldüklerini, figürleri sayılarla ifade ettiklerini belirten Güçlü, ’’Her figüre bir sayı vererek ekibe öğretiyoruz. Hangi sayıda ve hangi el işaretinde ne yapacaklarını belki de 30 kez tekrar ettikten sonra öğreniyorlar’’ dedi

İşitme engelli öğrencilerin hareketlere ayak uydurabilmeleri için bu tekrarları yaptıklarını dile getiren Güçlü, şunları kaydetti:

’’İlk önce çok yavaş bir şekilde öğrencilere oyunu gösteriyoruz. Hareketlerin aşinalık kazanmasını sağlıyoruz. Hareketleri öğrettikten sonra oyunun ritmini vermeye çalışıyoruz. Son olarak müzik eşliğinde birlikte çalışıyoruz. İşitme engelli oldukları için sadece görsel olarak hareketleri öğretiyoruz. Oyun esnasında karşılarında durarak kendilerine el işaretleriyle komut veriyorum.’’

2012 Mayıs ayında İzmir’de düzenlenecek Sanat Eğitimi Proje Tasarım Olimpiyatı’na (SEPTO) katılmayı düşündüklerini ifade eden Güçlü, ekibe yeni öğrenciler alarak işitme engelliler arasında düzenlenen diğer yarışmalara da katılmayı hedeflediklerini söyledi.

Öğrencilere Van’a ait ’üç ayak’, ’kelekvan’ ve ’şemmame’ gibi 4 oyun öğrettiklerini anlatan Güçlü, bunların dışında 7 oyunu daha sergileyeceklerini sözlerine ekledi.

Yorumlar
"En Sessiz Halk Oyunu Topluluğu" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

En Sessiz Halk Oyunu Topluluğu ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.