ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Karşı Yakadan Sanat Atağı

İstanbul'da sanat, bu kez Anadolu yakasından ses verdi. İkametgah Kadıköy adı altında toplanan Kadıköylü sanat grupları: "Bizim yakada sanat, Avrupa yakasındakinden daha samimi," diyor

2.1.2012

Karşı Yakadan Sanat Atağı

İstanbul kültür sanat hayatı elbette sadece Avrupa yakasında ibaret değil. Bir de Kadıköy yakası var. Bir zamanlar Nazım Hikmet’ten, Cemal Süreya’ya pek çok yazar, sanatçı ve düşünürü ağırlayan Kadıköy, şehrin en özel semtlerinden biri. Kadıköy, son zamanlarda yeniden rağbet görüyor. Şimdi de kendini Kadıköylü hisseden, Anadolu yakası sanatçıları bir araya gelerek örgütleniyor. İkametgah Kadıköy adlı bu oluşumun içinde semtin galerileri, sanat grupları var. Hedefleri Anadolu yakasında yaşayan sanatçıları bir araya getirerek onları görünür kılmak. Oluşumun ilk etkinliği de yaklaşık 100 Kadıköylü sanatçının bir araya geleceği bir sergi olacak. 25 Ocak’ta başlayacak sergi, İkametgah Kadıköy’ü oluşturan altı mekanda gerçekleşecek. Kadıköylü sanatçılar, sergiden sonra, bir yıla yayılacak sergiler, konser ve söyleşilerle Kadıköy’ü sanat dünyasının gözde merkezlerinden biri haline getirmeye çalışıyor. Şimdiden gelecek yıl için de planları var. İkametgah Kadıköy, Anadolu yakasında üretim yapan altı sanatçı topluluğu ve mekandan oluşuyor. Bağımsız sanat grubu Asfalt, çağdaş sanat galerisi Hush, verdiği eğitimler ve sergilerle fotoğrafçıları bir araya getiren İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi, farklı disiplinlerden sanatçıları buluşturan galeri Piha Kolektif Sanat, konserler ve sergilere yer veren Karga ve Kadıköylü müzik gruplarını ayda birkaç kez sahnesinde ağırlayan Arka Oda mekanı, projenin içindeki isimler.

AMAÇLARI BELLEK OLUŞTURMAK
Bir araya gelerek yapmak istediklerini, "Kadıköy yakası çok sayıda sanatçının, yazar, şair, müzisyen ve entelektüel insanın yaşadığı bir yer. Düşünsel ve yaratıcı potansiyelin belki de en önemli mekanlarından biri. Anadolu yakasında yaşayan ve üreten sanatçıları bir araya getirerek, ortak bir tarihsel bellek yaratmak istiyoruz. Kadıköy’ün samimi ancak içe dönük yapısı, buradaki sanat ortamının da kısmen dışarıya açılamamasına sebep oluyor. Kendi kitlesi dışındaki İstanbullular tarafından maalesef pek takip edilmiyor. Kadıköy’lü sanatçılar ve sanat mekanları her ne kadar birbirini takip edip destek olsa da bir birliktelik günümüze dek sağlanmadı. Bu duruma karşı sesimizi duyurmak istedik," diyerek özetliyor. Kadıköy’ün Avrupa yakasına göre daha samimi bir semt olduğunu da ekliyorlar: "Kadıköy küçük, biraz içe dönük ve kendi kitlesine sahip bir yer. Burada yaşayan ve zaman geçirenlerin büyük kısmı birbirini tanıyor. Hem sanat mekanları, hem sanatçılar hem de sanat severlerde samimiyet ve aidiyet duygusu oluşturuyor; kendini ve hatta birbirini sahiplendiriyor. Sanata yaklaşımımızı da etkiliyor Kadıköylü olmak. Hepimiz sanatta özgür, bağımsız ve yaratıcı üretim çizgisinde buluşuyoruz kendiliğinden. İşte bizim karşı yakadan farkımız da bu. Orada çok daha gösteriye dair olan sanat alanı , bu yakada çok daha samimi ve sahici işliyor." Avrupa yakasında sergi gezmeye alışmış kitlenin yolunu Kadıköy’e çevirmesini sağlamaya, buradaki kitleyi de ortak belleğe aktarmaya niyetli gözüküyorlar. Oluşum, Anadolu yakasında üretim yapan tüm sanatçıları da kendisine katılmaya bekliyor.

GENÇ KUŞAĞIN DİKKAT ÇEKEN SANATÇILARI TOPLANIYOR
Kadıköy’ün sanat yeni sanat oluşumu İkametgah Kadıköy’ün açacağı ilk sergiye katılan 100 sanatçı, ağırlıklı olarak geçtiğimiz yılın dikkat çeken genç isimlerinden oluşuyor. Geçen yıl açtıkları kişisel ve grup sergileriyle ilgi çeken Çağrı Saray, Baysan Yüksel, Özgür Korkmazgil, hem müzisyen hem de ressam Gaye Su Akyol, atölyesi de Kadıköy’de bulunan genç sanatçılardan Süyümbike Güvenç ve Yavuz Şahin Başar bunlardan sadece birkaçı. Serginin İstanbul Hatırası Fotoğraf Merkezi ayağında ise, Engin Güneysu ve Dağhan İş gibi fotoğrafçılar var. Sergi kapsamındaki panele Beral Madra, Ail Şimşek katılacak. Sergi 25 Ocak’tan 19 Şubat’a dek sürecek.

Yorumlar
"Karşı Yakadan Sanat Atağı" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Karşı Yakadan Sanat Atağı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.