ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hasan Mutlucan Toprağa Verildi!

Kahramanlık türkülerinin usta sesi Hasan Mutlucan'ın cenazesi, İstanbul'da toprağa verildi.

31.12.2011

Hasan Mutlucan Toprağa Verildi!

Geçirdiği rahatsızlık sonucu önceki gün Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesinde 85 yaşında hayatını kaybeden Mutlucan için öğle vakti Erenköy’deki Galippaşa Camisi’nde cenaze töreni düzenlendi.
Tören öncesi Mutlucan’ın eşi Keriman Mutlucan, cami avlusunda taziyeleri kabul etti.

Cenaze töreninde duyguları sorulan Keriman Mutlucan, eşi ile 60 yıllık bir evlilikleri olduğunu ve çok iyi vakit geçirdiklerini belirterek, ’’Bana her zaman gül getirirdi. Şimdi ben de onu gülle uğurlayacağım. Ona gül getirdim’’ dedi.

İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuvarı Şefi Esat Kabaklı da Mutlucan’ın halk müziğine büyük katkıları olduğunu ifade ederek, ’’Türkülerimiz onunla hayat buluyordu. Kıbrıs barış harekatının sabahında biz onun türküleriyle tanıştık. TRT’den bize türkülerini yansıttı. Milletimiz onun türküleriyle o zamanki savaş halinde rahatlıyordu, bir ruh alıyordu. Gönüllere taht kurmuş bir ağabeyimiz, hocamızdı. Biz bugün onun acısını yaşıyoruz. Tüm Türk halk müziği sevenlerin ve tüm Türk milletinin başı sağolsun’’ dedi.

Oyuncu Mustafa Alabora da Mutlucan’ın çok iyi bir türkücü ve tiyatrocu olduğunu kaydederek, ’’Kendisinin en büyük sıkıntısı 12 Eylül’de onun şarkılarının çalınması ile ilgiliydi. Çünkü bu kendisinin iradesinin dışında yapılan bir şeydi. Kendisi asla darbeci görüşlere sahip bir adam değildi. Ruhu şad olsun’’ diye konuştu.

Cenaze törenine, Mutlucan’ın oğlu Barbaros Mutlucan, kızları Günay Pesen ve Tülay Mutlucan, torunları Alaz ve Ekin Pesen ile sanatçı Ümit Tokcan ve çok sayıda seveni katıldı

Mutlucan’ın cenazesi, burada kılınan cenaze namazının ardından bir süre omuzlarda taşındıktan sonra cenaze aracına konuldu. Bu arada, Mutlucan’ın eşi Keriman Mutlucan da tabutun üstüne bir adet kırmızı gül bıraktı.

Hasan Mutlucan’ın cenazesi daha sonra götürüldüğü Çekmeköy Mezarlığı’nda toprağa verildi.

Hasan Mutlucan

İzmir’de 1926 yılında doğan Hasan Mutlucan, 6 yaşındayken babasını kaybettikten sonra 13 yaşında annesiyle birlikte İstanbul’a taşındı.

Mutlucan, ortaokul yıllarında dekoratör çırağı olarak çalıştığı tiyatroda oyunculardan biri rahatsızlanınca ilk kez sahneye çıktı. Tiyatro sanatçısı Necdet Mahfi Ayral tarafından rahatsızlanan oyuncunun yerine Mutlucan seçildi. Oyuncunun repliği çok kısaydı; ’’Burası Kaf Dağı, ne işin var senin burada’’. Bu replik, seyirciler arasındaki Muhsin Ertuğrul’un ilgisini çekti ve Mutlucan tiyatroda ufak roller almaya başladı. Daha sonra Muhlis Sebahattin ile tanışan Mutlucan, onun operet kumpanyasına katıldı.
Mutlucan, Sebahattin’in ölümünden sonra o dönemde Münir Nurettin Selçuk’un yönettiği İstanbul Belediye Konservatuvarına girdi. Sesinin az bulunur kalitedeki bas tınısı ona Faust operasına girme imkanı bile verdi, fakat Mutlucan türküleri çok sevdiği için bu teklifi kabul etmedi.
1973 yılında TRT radyosunda 15’er dakikalık programlarla Mutlucan’ın davudi sesini tüm Türkiye tanıdı. Sadi Yaver Ataman’ın ısrarıyla kahramanlık türküleri söyledi ve bir plak çıkardı. 12 Eylül 1980’de okunan darbe bildirisinin ardından Hasan Mutlucan’ın ’’Kahramanlık Türküleri’’ albümünden ’’Yine de Şahlanıyor’’ türküsü çalındı.

Yorumlar
Mesaj Yaz 1.1.2012 23:10:11
RUHU ŞAD OLSUN,ALLAH GANİ GANİ RAHMET EYLESİN.BİZLERE DE HAYIRLI UZUN ÖMÜRDEN SONRA İMAN VE KALBİ SELİMLE HUZURUNA GÖÇMEYİ NASİP EYLESİN.


Yorum Yapın

Hasan Mutlucan Toprağa Verildi! ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.