ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri

Hz. Mevlâna Celâlettin-i Rumi’yi anma etkinlikleri her yıl olduğu gibi bu sene de Karaman’dan başlayacak.

1.12.2011

Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri

Karaman Belediye Başkanı Kâmil Uğurlu, yaptığı yazılı açıklamada Hz. Mevlâna’nın ailesinin Anadolu’ya gelişlerinde ilk olarak Karaman’a yerleştiklerini ve uzun süre Karaman’da yaşadıklarını söyledi.

Akteke Camisi olarak da bilinen Mader-i Mevlâna Camii’nde Hz. Mevlâna’nın annesi, çocuğu, ağabeyi ve birçok akrabasının sandukaları olduğunu ifade eden Uğurlu, “Karaman olarak Hz. Mevlâna’yı çok önemsiyoruz. Bunun için belediye olarak 2 senedir Mayıs ayında, Hz. Mevlâna’nın Karaman’dan Konya’ya göçünü canlandırarak kamuoyunun dikkatini Karaman’a çekmeyi başardık. Ayrıca 3 yıldır Hz. Mevlâna’nın Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinliklerini, belediyemizin düzenlediği bir programla Karaman’dan başlatıyoruz.” dedi.

Bu sene 738. Vuslat Yıldönümü kutlanacak olan anma programlarının 6 Aralık Salı günü saat 19.30’da, Piri Reis Kültür Merkezi’nde başlayacağını dile getiren Uğurlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Etkinliklere Hz. Mevlâna’nın 22. kuşak torunu Esin Çelebi Bayru, Selçuk Üniversitesi Mevlâna Araştırmaları Enstitüsü Müdürü Dr. Nuri Şimşekler ve Uluslararası Mevlâna Vakfı Sema heyeti katılacak. Programda Hz. Mevlâna’nın anlatılacağı bir sunum ve sema gösterisi yapılacak.”

Yorumlar
Mesaj Yaz 2.12.2011 14:18:04
Tesevvüf elmi Mühyiddin ibn Erebiden sonra Mevlana Celaleddin Rumi ve Şems Tebrizinin tefekküründe yeni bir gelişme merhelesine qedem qoydu. Bu iki dahi "Allah eşqi"nin ne olduğunu layiq olduğu qeder anlata bildi ve "kim olursansa ol, Gel!" deyerek beşeriyyetin dikkatını türkün sexavetine, saflığına, aynı zamanda Allah aşkına çeke bildi. Tesadüfi deyil ki, Mevlana dövründe onun "Mesnevi"sine "ikinci Kuran" deyilmişdi. Belelikle, Hz.Mevlananı okumak Marifata doğru yollanmak demekdir, Marifata el basana ise Haqiqatın kapısını göstererler.

Mesaj Yaz 2.12.2011 10:41:50
Mevlana'yı anlamak lazım...Bugün farklı şeyler söylemek lazım...iki günü eşit olan ziyandadır..zahire takılanlar,manayı bilmeyenlerdir. Böylesi bir veliy'i sadece kalıp olarak değil,kalben anlamak gerek..selamlar

Mesaj Yaz 2.12.2011 04:35:34
Bence, -bu benim ahmakça ve de dangalakça bir fikrimde sayılabilir- bu tür organizasyonlar abartılıyor. Amacını kaçırıyor bu tür eylemler. Bu tür organizasyonlar genellik de bayanlar tarafından ilgi görülüyor ve bir tür arınma meselesi sayılıyor. Keşke yanılsam, ama maalesef görüyorum ki; İslam'da olmayan ve de tamamen taklitçi hareketlerle dualar yapılıyor. Bana 'tatmin olmanın' bir başka ciheti olarak geliyor.

Peki neden böyle düşünüyorum? Bu Vuslat gecelerine katılan insanların ya da sempatizan olanları, dinler arası hoşgörü meselesinde farklı düşüncelere girdiklerini görüyorum. Mevlana'nın aşkıyla yanacak bir insan, Mevlana'nın yolundan gidemeyecek ise, ayna karşısında çarşaf bağlar bende döner kendimi izlerim.


Anma meselesi olarak, emeği geçen herkese teşekkür borçluyuz... Bu farklı bir mesele ama ayrıca.



Yorum Yapın

Hz. Mevlana'yı anma etkinlikleri ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.