ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

PALA, Sözün Sultanlarını Anlattı

Küçükçekmece Belediyesi kültür ve sanat etkinlikleri çerçevesinde Cennet Kültür ve Sanat Merkezi’ne konuk olan Edebiyatçı Yazar Prof. Dr. İskender Pala, “Osmanlı Sultanlarının Şiirleri” konulu söyleşide kalabalık bir dinleyici kitlesiyle bir araya geldi.

1.11.2011

PALA, Sözün Sultanlarını Anlattı

Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek’in de katıldığı söyleşide Pala, sözün sultanlarını Yavuz Sultan Selim, Kanuni Sultan Süleyman, Fatih Sultan Mehmet, Cem Sultan ve II. Beyazıd’ın şiirlerinden örnekler vererek anlattı.

Söyleşide, sözün etkili ve yerinde kullanılmasının önemine vurgu yapan Pala, en etkili söz söyleme biçiminin şiirle yapıldığını ifade etti. 33 Osmanlı sultanından 26’sının şair olduğunu söyleyen İskender Pala, Osmanlı sultanlarının şiirlerinden örnekler verdi.

OSMANLI’DA ŞİİR’İN ÖNEMİ

İskender Pala, doğu seferlerinde padişahların şiiri düşmana karşı psikolojik savaş aracı olarak kullandıklarını vurgulayarak, Osmanlı padişahı Fatih Sultan Mehmet’in bu amaçla Karamanoğlu Mehmet Bey’e yazdığı şiiri katılımcılarla paylaştı. Fatih’in kültür ve sanata verdiği öneme dikkat çeken Pala, “Şiir, Osmanlı sultanlarının hayatında bilimsel ve sanatsal boyutta olduğu için düzyazıları tercih etmemişlerdir. Tıp, ilmihal, tarih kitaplarında bile anlatılmak istenenler Osmanlı Devleti’nde şiirle ifade edilmiştir.” dedi.

ÖNEMLİ OLAN SIHHAT

Kanuni Sultan Süleyman’ın yazdığı “Halk İçinde Muteber Bir Nesne Yok Devlet Gibi, Olmaya Devlet Cihanda Bir Nefes Sıhhat Gibi” beyitinde anlatılmak istenene dikkat çeken Pala, katılımcılara Barış Manço’nun Kanuni’ye bestelediği şarkıyı da dinletti . Pala, “46 yıl muhteşem bir hükümdarlık süren Kanuni, yazdığı şiirle aslında kendisi için neyin önemli olduğunu çok güzel anlatmıştır. Onun yerinde olmak isteyenlere çok mühim bir mesaj vermiştir. İş; devleti yönetmek değildir, kendimizi yönetmektir. Önemli olan sıhhattir, sağlıklı bir nefes alabilmektir. Kanuni’nin bu iki dizeyle vermek istediği mühim mesajda budur” diye konuştu.
Söyleşi sonunda İskender Pala, katılımcılarla sohbet ederek, soruları cevapladı. Küçükçekmece Belediye Başkan Yardımcısı Hüseyin İpek de Pala’ya teşekkür ederek, çiçek verdi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 4.11.2011 10:16:24
Yaptığı işin hakkını veren ender yazarlardan biri, İskender Pala.


Mesaj Yaz 2.11.2011 09:16:48
Yazar böyle olmalı. Edebiyatı insanlık adına kullanmayı bilmeli ve dolu dolu olmalı...İskender PALA adı üstünde.


Yorum Yapın

PALA, Sözün Sultanlarını Anlattı ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.