ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Yahya Kemal Beyatlı’nın 53. Ölüm Yıldönümü

1884 yılında Yenimahalle Üsküp’te dünyaya gelen Türk şair ve yazar Yahya Kemal Beyatlı, Fransa’da dokuz yıl kalarak Fransız Edebiyatı’nı ve edebiyatçılarını yakından tanıma imkanı buldu.

1.11.2011

Yahya Kemal Beyatlı’nın 53. Ölüm Yıldönümü

Fransız edebiyatçılardan etkilendi. Divan şiiri üzerinde yoğunlaştı. 1913 yılında İstanbul’a dönerek Darülfünun’da tarih ve edebiyat dersleri okuttu. Gazete ve dergilerde yazılar yazdı.

Cumhuriyet dönemi Türk şiirinin en büyük temsilcilerinden birisidir. Edebiyata ilk atıldığı zaman Baki’nin bir taklitçisi olarak lanse edilmiştir ama onun sanat dehası daha sonra bu çevrede kendisinin çağında kendine özgü bir şair olduğunu kanıtlamıştır.

Edebiyat tarihi ve edebiyat tarihçileri “ Dört Aruzcular “ olarak adlandırılanlar içinde Tevfik Fikret, Mehmet Akif Ersoy ve Ahmet Haşim’in bulunduğu kavram ayrımı içine koymuştur. Şiirlerinde aruz ölçüsünü kullanmış olmasına rafğmen tek bir şiiri bu konuda istisna olmuştur. O da, onbir’lik hece veznesiyle yazdığı “ Ok “ şiiridir.Klasik şiirimizin temel özelliklerine bağlı kalarak, kendine özgü bir şiir olmuştur. Yeğeni Ölem Beyatlı’yı da bu işte usta yapmıştır.

Tedavi için gittiği Paris’te bir yıl sonra 1958 yılında vefat etmiştir.

Yahya Kemal’in sağlığında hiçbir kitabı yayımlanmamıştır. Onun vefatından sonra merhum Nihad Sami Banarlı, şairin sağlığındaki düşüncelerinin ışığında, eserlerini büyük bir titizlikle okuyucuya kazandırmıştır.

Usta şair Yahya Kemal Beyatlı’yı ölümünün 53. yılında saygıyla anıyoruz..

Yorumlar
"Yahya Kemal Beyatlı’nın 53. Ölüm Yıldönümü" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Yahya Kemal Beyatlı’nın 53. Ölüm Yıldönümü ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.