ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Elleriyle çalışan adam amele, elleriyle birlikte zihnini de çalıştıran adam usta, fakat elleri zihni ve kalbi ile çalışan sanatkardır. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Şiir şenliği düzenlemek emek ister

Peşinen söylemekte fayda olacak Elazığ Hazar Şiir Akşamları en öz verili en geniş kapsamlı şiir etkinliği olarak görünüyor.

27.10.2011

Şiir şenliği düzenlemek emek ister

Peşinen söylemekte fayda olacak veya bir hakkı peşinen teslim etmiş olacağız böylece. Elazığ Hazar Şiir Akşamları Türkiye’de yapılan en öz verili en geniş kapsamlı bir şiir etkinliği olarak görünüyor. Bütünüyle bir il olarak önem veriyorlar bu etkinliğe. Başta Elazığ Valisi olmak üzere Fırat Üniversitesi Rektörü, Belediye Başkanı ve diğer yetkililer etkinliğin içinde yer alıyorlar ve ilgilerini esirgemiyorlar.
Bu çok önemli bir durum… Bir şölen şeklinde devam eden etkinlik geniş kitleyi de çekiyor kendine. Tabii öğrencilerin katılımı da bambaşka bir ilgi odağı oluyor. Halkın ilgisi hakeza… Etkinlik perşembe günü başlatılıp pazar günü davetlileri, etraflıca bir gezintiden sonra uğurluyorlar. Meşakkati çok olan bir etkinliği sabırla gayretle nezaketle ve başarıyla sona erdiriyorlar ilgili olanlar.

Şairler yürüyüşü
Hazar şiir akşamları uluslar arası bir etkinlik olarak tam on dokuz yıldır Elazığ’da büyük bir şenlik halinde ve ciddi bir şekilde uygulanıyor. Bu kadar büyük bir oluşum yıllardır hiçbir şeye aldırmadan hayatiyetini sürdürüyor. Medyada küçük küçük haberlerden başka şöyle bir alâyiş ile şamata ile gündeme geldiği olmuyordu. Bu durumu izah etmek elbet güç benim için. Sebepleri nelerdir araştırmak icap edecek belki de. Fakat bir gerçek ortada duruyor ve bu gerçeklik Eylül ayının sonuna doğru ondokuzuncu defa Elazığ ilimizde Gazi Caddesinden başlayarak hayata katılıyor.
Hazar Şiir Akşamları, Gazi Caddesindeki yürüyüşle başlıyor bir gelenek olarak. Katılımın kalabalık olduğu başka yerlerde başka şiir etkinliklerinde görülmeyen, görülmemiş bir coşku ile yürüyüşe başlanıyor. Şairler, diğer katılımcılar, çünkü bir de panelistler oluyor bu etkinlikte. Hep beraber bir eylemi idrak ediyorlar yıllardır.

Ve tabii ki mehteran…
İlginç bir merak saikası eşliğinde halkın da ilgisini çekiyor bu açılışlar haliyle. Buna halkın katılımı demek daha doğru olacak elbet. Çünkü şiir akşamındaki yoğun katılım da buna işaret ediyor. Hani derler ya görünen köy kılavuz istemez misali görüntü zaten kendini ele vermektedir. Öğrencilerin işin içine dâhil olması ise gerçekten harika bir görünüm ve alaka ortaya koyuyor. Bu Hazar Şiir Akşamları haliyle resmiyet tarafını da barındırıyor içinde. Devletin Valisi, Rektörü, Belediye Başkanı bu işin içinde bizzat bulunuyorlar. Etkinlik her yıl olduğu gibi gene Mehterle, Elazığ Halk oyunlarıyla devam eden bir yürüyüşle böyle başlıyor Gazi Caddesinde…

Halaysız olmaz tabii…
Ağır halay, halay, çaydı çıra, keçike, güvercin, büyük ceviz, üçayak, delio, temir ağa, avreş… Bir coşkudur böylece devam eder. Elazığ olur da çayda çıra olmaz mı? Elbet olur, olmazsa eksik kalır gakgoşun hayatında bir şeyler… Böylesi bir coşkuyla, böylesine bir titiz sahiplenmeyle şiire doğru açılış kapısı aralanıyor ve böylece giriliyor Gazi Caddesinden başlayarak şiirin sırlı dünyasına. Başka hiçbir şiir etkinliğinde görülmeyen bir tazim bir hürmet halesi sergilenmiş oluyor böylece. Tabii bunda Harput şiirinin Harput kalesinden esip mezireye düşen rüzgârından nasipdar olunmuştur da diyebiliriz. Sesin düz ovaya düşmesi ve buradan yayılması etrafa... Elazığ’ın bu şiir işine çok önem veriyor olması elbette edebiyat tarihine altın harflerle geçmeyi hak ediyor.

Dikkat: Bu bir şiir akşamının açılış merasimidir!
Duyduk duymadık demeyin zinhar. Ülkemizde, Elazığ şehrimizde, Doğu Anadolu’nun bu güzel şehrinde şiire böylece bir hassasiyet ve ihtiram gösterilmiş oluyor. Dört gün sürecek bir etkinlik artık başlamış oluyor bilumum şehir ahalisinin gözleri önünde. Perşembe, cuma ve cumartesi günleri bir takım paneller ve ilçelere geziler tertiplenmiş oluyor. Okullara şairler, panelistler, dergi editörleri ziyaretlerde bulunuyor konuşmalar yapıyorlar. Şairler, yazarlar ruberu görülmüş ve dinlenmiş oluyor böylece. Kültürel boyut ihmal edilmiyor. Çünkü şehre şiir gelmiştir. Malum olduğu üzere Harput’un namı vardır, şairleriyle, hoyratlarıyla, elezberleriyle, mayalarıyla ve tabii ki meşhur kalesiyle Harput vardır.

Şair kürsü başında şiirini okuyor…
22-23-24-25 Eylül 2011 günlerinde yapılan 19.Uluslararası Hazar Şiir Akşamlarına Türkiye’den 15 yurt dışından 10 şair katılmış oldu bu yıl. Ayrıca akademisyenlerden müteşekkil 7 panelist 7 dergi sorumlusu katıldı. Dergiler konuşulmuş oldu bir televizyon programında cumartesi günü. Akşamında ise artık şiir söylemenin vaktidir deyip şairler şiirlerini söylediler.
Elazığ ilinde 1992 yılında başlatılan, 2011 yılında 19.si gerçekleştirilen Uluslararası Hazar Şiir Akşamları Türk Dünyası edebiyat çevrelerinin yakından tanıdığı ve buluştuğu uluslararası bir faaliyettir. Adını, kendine has doğal bir güzelliği olan Hazar Gölü’nden alan Hazar Şiir Akşamlarının ilk etkinliği Harput kültürü üzerine eserleri olan rahmetli Fikret Memişoğlu anısına yapılmış ve bundan sonraki 19 faaliyet de mahalli, ya da uluslararası çapta Türk Kültürüne hizmet vermiş, yaşayan ya da vefat etmiş şahsiyetlerin anısına gerçekleştirilmiştir. 19. Uluslararası Hazar Şiir Akşamları 22-25 Eylül 2011 tarihleri arsında Şiir ve Şehadet konulu olup Mehmet Akif Ersoy hatırasına yapıldı. Türk Dünyası Hizmet Ödülü Mustafa Cemiloğlu’na verildi.

Kaleden kaleye şahin uçurdum…
Pazar günü ise davetlileri gezdirme faaliyeti çerçevesinde Harput ve Keban Barajı gezilmiş oldu. İkramda ise kusur görülmedi. Misafirlerini hakkıyla ağırlamış ve zamanı gelince de uğurlamış oldular. Hazar Şiir Akşamları etkinliği süresince Elazığ İl Kültür ve Turizm Müdürü Tahsin Öztürk Beyefendi ile Elazığ Belediyesi Kültür Müdürü Mustafa Ayık Beyefendinin gayretleri takdire şayandı doğrusu…


Yorumlar
Mesaj Yaz 28.10.2011 16:40:14
Elazığ insanının şaire şiire karşı duyarlılığını ve şiir sevgisini içtenlikle kutluyorum,bende bir dönem orada kalmıştım ,iyi ki kalmışım ve o güzel insanları tanıma fırsatı bulmuşum..Çok değerli şair dostlarım var orada tabi ki en başta da GÜNERİ YILDIZ hocam ..sevgiler emek verip şiiri yüceltenlere


Yorum Yapın

Şiir şenliği düzenlemek emek ister ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.