ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İstanbul'un kültür ilçesi sezonu açıyor

Sultanbeyli Belediyesi yeni sezon kültür sanat etkinliklerine merhaba demeye hazırlanıyor. ...

26.9.2011

İstanbul'un kültür ilçesi sezonu açıyor

Düzenlediği kültür sanat faaliyetleri ile dikkatleri üzerine çeken Sultanbeyli Belediyesi yeni sezon kültür sanat etkinliklerine merhaba demeye hazırlanıyor. Sultanbeyli Belediyesi’nin ilk konuğu usta sanatçı Bülent Ortaçgil. Ortaçgil 28 Eylül Çarşamba günü saat 19:00’da Sultanbeyliler ile buluşacak.

SULTANBEYLİ KÜLTÜRE DOYACAK
Başarılı kültür sanat programlarıyla adından söz ettiren Sultanbeyli Belediyesi bu sezonda birbirinden önemli sanatçıları ağırlayacak. Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen Kültür Sanat programlarının bu sezonki ilk konuğu Türk müziğinin usta sanatçısı Bülent Ortaçgil. 28 Eylül Çarşamba günü 19:00 da başlayacak açılışta Sultanbeyliler, Ortaçgil’in sevilen şarkılarıyla kültür sezonuna merhaba diyecek.

İstanbul’un en çok kültür programı yapan ilçesi olarak hafızalarda kalmayı istediklerini belirten Sultanbeyli Belediye Başkanı Hüseyin Keskin ise ‘ Bülent Ortaçgil ile başlayan ve halkımızın kültür-sanat taleplerine cevap verecek programlarımıza katılım bizi son derece memnun ediyor. Halkımızın taleplerine cevap verecek organizasyonlar ile şehrimizin kültürel anlamda gelişimine de ciddi bir katkı sağlıyoruz’ dedi.

BÜLENT ORTAÇGİL KİMDİR?
“Değirmenler”, “Bu Su Hiç Durmaz”, “Benimle Oynar Mısın?” gibi şarkılarıyla müzik dünyasına damgasını vuran ve sayısız albüme imza atmış Bülent Ortaçgil, 1950’de Ankara’da doğdu.
İlkokula orada başladı ve daha sonra İstanbul’a taşındı. İstanbul Sultanahmet İlkokulu’nu bitirdi. Ortaokul ve liseyi Kadıköy Maarif Koleji’nde okuduktan sonra İstanbul Üniversitesi Kimya Fakültesi’ni kazandı. Müzikle tanışması lise yıllarına dayanıyor. Mazhar Alanson’dan bir sınıf altta olan Bülent Ortaçgil, Maarif Koleji’nde sınıf arkadaşlarıyla beraber gitar çalmaya başladı. Kendi aralarında bazı gruplar kurdular. Bülent Ortaçgil o yıllarda The Beatles, Cat Stevens, Donovan ve Bob Dylan’ın tarzlarından etkilendi. İlk olarak Kimya Fakültesi’ndeyken “Anlamsız” isimli kırkbeşliğini yayımladı. İlk albümü "Benimle Oynar Mısın"ı 1974 yılında kaydetti. Hala Türk pop tarihinin en önemlilerinden birisi olarak kabul edilen bu albümde Onno Tunç ve Ergun Pekakçan’la çalıştı. Bu albümden sonra evlenen Ortaçgil, müzik kariyerine on yıllık bir ara verdi. Ortaçgil, Fikret Kızılok’la beraber bir süre Kadıköy’de Çekirdek Müzikevi’nde çaldı. Ortaçgil - Kızılok ortaklığı 1986 yılında "Pencere Önü Çiçeği" isimli albümle sonuçlandı. Dört yıl sonra 1990’da solo kariyerine verdiği 16 yıllık aradan sonra "2. Perde" albümüyle müzik piyasalarına geri döndü.

2. Perde’de Bülent Ortaçgil’in en önemli yardımcısı bütün enstrümanları çalan Onno Tunç oldu. Ertesi yıl “Benimle Oynar Mısın”ın devamı olarak nitelendirilebilecek "Oyuna Devam" isimli albüm geldi. Bu albümde Ortaçgil, on yıl boyunca beraber çalacağımüzisyen arkadaşlarını da bir araya getiriyordu. 1994’te "Bu Şarkılar Adam Olmaz" diyen Bülent Ortaçgil, 1998’de "Light"ı piyasaya sürdü. 1999 yılında eski şarkılarını biraraya getirerek "Eski Defterler" adlı albümünü yayımladı. 2000 yılında ise çeşitli sanatçıların Ortaçgilşarkılarını yorumladığı tribute albüm "Şarkılar Bir Oyundur" arşivlerdeki yerini aldı. Yeni bestelerden oluşan son albümünü 1998 yılında hazırlayan sanatçı, beş yıllık bir aradan sonra "Gece Yalanları" isimli albümünü çıkardı. Klasik Ortaçgil ekibinin yanında Baki Duyarlar’ın yer aldığıalbüm, Ortaçgil albümleri arasında caz’a en yakın albümdü. 2010 yılında son albümü Sen piyasaya çıktı. Gece Yalanları’ndan sonra Ortaçgil, konserlere ve başka sanatçılara destek vermeye devam etti. 2002 tarihli Zuhal Olcay albümü“Başucu Şarkıları”na "Yağmur" şarkısını verip albümün süpervizörlüğünü yaptı. Bir süre ikili beraber konserler verdiler. 2005’te“Başucu Şarkıları 2”çıktı. Bu albümün de süpervizörü olan Ortaçgil, "Beni Kategorize Etme" şarkısını Olcay’a verdi ve "Sus Duymasın" şarkısında onunla düet yaptı.

Ortaçgil bu dönemlerde 2 tane tribute albümünde de yer aldı. İlk albümünün çıkmasında büyük yardımları olan Ali Kocatepe için yapılan "41 Kere Maşallah" albümünde "Hayat Umutla Başlar" şarkısını söyledi. 2007’de ise Çekirdek Sanatevi döneminde bir albümlerini yaptığı Ezginin Günlüğü’ne saygı albümü "Çeyrek"te "Teninle Konuşmak"şarkısını söyledi. 2004’te Müslüm Gürses’in "Neredesin Firuze" filmi için "Sensiz Olmaz"ı yorumlaması büyük bir ilgi topladı. Aynı yıl Teoman ve Ortaçgil beraber konserlere çıktı. 2007’de bu konserin kayıtları"Konser" adlı albümde yayınlandı. Bu albümde Teoman, Ortaçgilşarkılarını, Ortaçgil de Teoman şarkılarını yorumluyordu. Aynı yıl Fikret Kızılok ile eskiden bestelediği çocuk şarkıları "Büyükler için ÇocukŞarkıları" adıyla arşivlik bir çalışma olarak yayınlandı. 2009 yılında Gülben Ergen sanatçının "Bu Su Hiç Durmaz" şarkısını albümünde söyledi. Aynı yıl Zuhal Olcay’ın Aşk’ın Halleri albümüne "Aşkın En Mavi Zamanı" şarkısını yazıp kardeşi Ercüment Ortaçgil’in üç bestesine de söz yazdı.

Yorumlar
"İstanbul'un kültür ilçesi sezonu açıyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

İstanbul'un kültür ilçesi sezonu açıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.