ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Yorgun Herkül eve döndü

Türkiye’den ABD’ye kaçırılan Herakles diğer adıyla ‘Yorgun Herkül’ heykeli, Başbakan Erdoğan’ın uçağıyla Türkiye’ye döndü.

26.9.2011

Yorgun Herkül eve döndü

Erdoğan Esenboğa Havalimanı’nda yaptığı açıklamada, “Turizm Bakanlığı’mız eserin iadesi için 20 yıldır ciddi gayretler sarf etmekteydi. Bu müzakareler Boston Güzel Sanatlar Müzesi’nin karşılıklı iyi niyet çerçevesinde heykelih üst yarısını iadesiyle neticelenmiştir” dedi.


ABD’den dün getirilen kayıp parça için Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Salih Güney 1996’da kampanya başlatmıştı. Kültür Bakanlığı’nın Yorgun Herkül için ABD’de açtığı dava da devam ediyordu. Perge Bilimsel Kazı Başkanı Prof Dr. Haluk Abbasoğlu ‘‘Heykelin alt kısmını 1980-81 arasında Antalya Perge kazılarında bulduk. Üst kısmının kaçırılmış olduğunu 1985’te tespit ettik. Türkiye’den geldiği anlaşılmaması için bir süre depolarında bekletmişler.


Dava sürüyordu, müze iade kararı aldı. Mahkeme de lehimize karar verecekti. Venedik Sözleşmesi’ne göre bilimsel olarak kaçırıldığı ispat edilen eserler zaten iade edilmek zorunda’’ dedi.


Daha önce de ABD’de işadamı William Koch’un elinde olan Elmalı Sikkeleri için dava açılmış, sikkeler dava Türkiye lehine döndüğü sırada 1999’da iade edilince “Dava sonucu beklenseydi, benzer tüm eserlerin iadesi için emsal teşkil edebilirdi. Fırsat kaçırıldı” yorumları yapılmıştı.


1980- Prof. Dr. Jale İnan tarafından bilimsel kazılar devam ederken eserin üst kısmı bir gece vakti kayboldu. Daha sonra eserin diğer yarısı toprak altından çıkarıldı.

1985- Heykelin üst kısmı, ABD’de ortaya çıktı. New York’ta ünlü koleksiyoncu çift Shelby White ve Leon Levy Boston Güzel Sanatlar Müzesi ile ortak aldıkları belirlendi. 20.yüzyılın en büyük tarihi eser hırsızlıklarından biri olarak değerlendirilen hırsızlık için Türkiye defalarca girişimlerde bulunduysa da White eseri iade etmeye yanaşmadı. Bunun üzerine ABD’de dava açıldı.

1996- Yeşilçam’ın ünlü oyuncusu Salih Güney heykelin iadesi için topladığı 30 bin imzayı Boston Müzesi yetkililerine teslim etti.

2011- Rivayete göre altın postlu aslanı ararken her gece 50 kadınla birlikte olduğu için ‘yorgun’ diye anılan heykel evine döndü.

Yorumlar
Mesaj Yaz 26.9.2011 12:55:33

Bildiğim kadarı ile Türkiye'den çalınan tarihi sanat eserlerinin iadesi ile ilgili Türkiye ve Yunanistan ortak çalışıyor.

Sanırım burada Türkiye tek başına bu çirkin hırsızlığa karşı galip geldi.


Çaba gösteren , her bir bireye ve kuruma teşekkürler.



Yorum Yapın

Yorgun Herkül eve döndü ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.