ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Cengiz Dağcı Londra'da vefat etti

Kırımlı Yazar Cengiz Dağcı (92), İngiltere'de vefat etti.

23.9.2011

Cengiz Dağcı Londra'da vefat etti

Dağcı’nın kitaplarını yayınlayan Ötüken Yayınevi’nden yapılan açıklamaya göre Dağcı, Londra’daki evinde dün hayatını kaybetti.

EDEBİYATÇI İSA KOCAKAPLAN’IN GÖRÜŞLERİ

Dağcı’nın ölümüyle ilgili AA muhabirine açıklama yapan Kültür Üniversitesi Öğretim Görevlisi, Dağcı’nın eserleri üzerine araştırmaları bulunan, araştırmacı-yazar İsa Kocakaplan, Dağcı’nın vefatından duyduğu üzüntüyü dile getirdi.

Kocakaplan, 2009 yılında Dağcı ile görüştüğünü aktararak, ’’Cengiz Dağcı, Londra’da Türkiye Türkçesiyle yazan önemli bir romancıdır. Kırım Türklerinin acılarını ve şahsi acılarını yazı yoluyla bütün dünyaya duyurmuştur. Dağcı, Türk dünyasına Türkiye Cumhuriyeti’nden bir kuruş almadan hizmet eden nadir insanlardan biridir. Londra’da İngilizce yazabilecekken, hatta Kırım Tatarcası ile yazabilecekken Türkiye Türkçesi ile yazmayı tercih etti. Türk edebiyatına, kültürüne ve dünyasına hizmet etti. Bu bakımından Dağcı’nın vefatıyla Türk dünyasında büyük bir boşluk meydana gelecektir, edebi bakımdan’’ şeklinde konuştu.

Dağcı’nın roman ve hatıra olmak üzere yazdığı 25 eserin hem Dağcı’yı, hem Türkiye Türkçe’sini, hem de Kırım Türklüğünü dünyaya tanıtmaya devam edeceğini ifade eden Kocakaplan, ’’Bize, özellikle de televizyoncu ve sinemacılara düşen görev Dağcı’nın çok kolay senaryo olabilecek romanlarından filmler ve diziler çıkarmaktır’’ dedi.

Türk dünyasının önemli bir yazarını kaybettiğini belirten Kocakaplan, ’’Bütün Türk dünyasının başı sağ olsun. Dağcı kadar uzun yaşayan ve bu uzun ömrünü dolu dolu eserlerle kapatan başka bir yazar daha güç bulunur’’ diye konuştu.

CENGİZ DAĞCI KİMDİR?

Gurzuf’ta 1919 yılında doğan Cengiz Dağcı’nın çocukluğu Krasnokamenka (Kızıltaş) köyünde geçti.

İlk ve orta öğrenimini köyünde ve Akmescit’te tamamlayan Dağcı, Kırım Pedagoji Enstitüsü 2.sınıfında iken 2. Dünya Savaşı çıktı.

Ukrayna cephesinde 1941 yılında Almanlara esir düşen Dağcı, Almanların yenilmesi üzerine esir kampından kurtularak müttefik devletler safına sığındı.

Eşi ve kızıyla birlikte 1946 yılında önce Edinburgh’a gelen Dağcı, 1947’de Londra’ya geçti. Dağcı, vatanından ayrıldıktan sonra hiç Kırım’a gitmedi.

Hüzünlü bir üsluba sahip Dağcı, eserlerinde Kırım Türklerinin Rusların zulmü altındaki hayatını anlatır.

Dağcı’nın Türkiye’ye hiç gelmediği halde kitaplarını Türkiye Türkçesi ile yazması sayesinde Türkiye’de birçok insan Kırım’ı ve Kırım Tatarları’nın yaşantılarını öğrenme imkanı buldu.

Pek bilinmemesine karşın Dağcı’nın Kırım Tatarca şiirleri de bulunuyor.

Dağcı’nın, Korkunç Yıllar, Yurdunu Kaybeden Adam, Onlar da İnsandı, Ölüm ve Korku Günleri, O Topraklar Bizimdi, Dönüş, Genç Temuçin, Badem Dalına Asılı Bebekler, Üşüyen Sokak, Anneme Mektuplar, Benim Gibi Biri, Yoldaşlar, Biz Beraber Geçtik Bu Yolu, Bay Markus Burton’un Köpeği, Bay John Marple’ın Son Yolculuğu, Oy Markus Oy, Rüyalarda Ana ve Küçük Alimcan gibi eserleri bulunuyor.

Yorumlar
Mesaj Yaz 23.9.2011 20:48:00
Dünya ve Kırım Edebiyatının Başı sağolsun.


Yorum Yapın

Cengiz Dağcı Londra'da vefat etti ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.