ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Mütavazi olmalıyız. Çünkü gelip geçiçiyiz ve unutulacağız. Hayat başkalarına muvaffakiyetlerimizi anlatmak için geçirilmeyecek kadar kısadır. -- Carnegie Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Kars Kalesinde sema gösterisi

Selçuklular'a bağlı Saltuklu Sultanı Melik İzzeddin'in isteği ile dönemin veziri Firuz Akay tarafından 858 yıl önce yaptırılan tarihi Kars Kalesi'nde sema töreni yapıldı.

20.8.2011

Kars Kalesinde sema gösterisi

Kars Oteller ve Lokantalar Derneği (KARSOD) tarafından tarihi Kars Kalesi’nde düzenlenen ’’Ebu-l Hasan Harakani’den Mevlana’ya Giden Yol, Tasavvuf Müziği Eşliğinde Semazen Gösterileri’’ programında 18 kişilik grupla semazen töreni icra edildi.

Vali Ahmet Kara, burada yaptığı konuşmada, Harakani’den Mevlana’ya giden yolun Hazreti Peygamberden başlayan ve kıyamete kadar devam edecek olan sevgi, saygı ve güven akışını sağlayan bir yol olduğunu söyledi.

Bu yolun merhamet yolu, güçlüklere katlanma, her zorluğa tahammül etme, az yeme, az uyuma ve fedakarlık yolu olduğunu vurgulayan Kara, ’’Bu yol, Harakani Hazretlerinden, Mevlana hazretlerinden, Yunus Emrelerden, Hacı Bektaşı Velilerden daha birçok ismini sayamadığımız Allah dostlarıyla doludur. Bu yolda kutlu yürüyüşlerini gerçekleştirdiler. Bu pirler öyle emin adımlarla yürüdü ki hayatlarında bütün fetihlere öncülük etmek üzere manevi fetihleri kendileri yaptılar’’ dedi.

Bugün halen onların gölgesinde ve işaret ettiği yolda mutlu, mesut ve huzurlu olmaya çalışıldığını ifade eden Kara, şunları kaydetti: ’’Halen onların bize tasarrufu, onların bize faydası devam etmektedir. Harakani Hazretleri de bunlardan biridir. Harakani Hazretleri devrinin özellikle büyük velilerinden önemli sözlere mazhar olmuş biri. Harakani Hazretleri her bir üstün özelliğinin yanında birde çok cömerttir. Halil İbrahim sofrası gibi Harakani sofrası da meşhurdur.’’

Mevlana’nın 22. kuşaktan torunu Esin Çelebi de günümüzden 8 asır öncesinde yaşamış olmakla birlikte hala eserleri üzerinde araştırmalar yapılan ve her gün fikirleri daha önem kazanan Mevlana Celaleddini Rumi’nin Türk İslam düşünürlerinin en başında geldiğini söyledi.

Asırlardır Allah sevgisini, Peygamber sevgisini, insan sevgisini, yaratana ve yaratılana olan sevgisini anlattığına dikkati çeken Çelebi, şöyle konuştu: ’’Kur’an-ı Kerim’e olan bağlılığından söz etmektedir. Onun düşünce sistemi üzerine kurulan Mevlevilik Türk kültürünün temel taşları olmuş ve bilgiyi günümüze taşımıştır. Mevlevihanelerde Arapça, Farsça dillerinin yanı sıra gerek müzik gerek güzel sanatların her dalında yapılan çalışmalar ile günün filolojileri, akademileri, konservatuvarları gibi bir görevi üstlenmişlerdir.’’

Çelebi, Mevleviliğin Hazreti Mevlana’nın oğlu Sultan Veled soyundan gelen Çelebiler tarafından günümüze kadar geldiğini vurguladı.

KARSOD Başkanı Halit Özer ise bu etkinlikle inanç turizminin startını verdiklerini belirterek, programa katkı sunanlara teşekkür etti.

Konuşmaların ardından, tasavvuf müziği eşliğinde semazen gösterileri yapıldı. Gece geç saatlere kadar devam eden program havai fişek gösterisiyle sona erdi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 23.8.2011 15:40:38
Harika bende suda semayı izledim .Çok güzel duygu, bence böyle etkinlikler her ilde sürdürülmeli ...

Mesaj Yaz 23.8.2011 15:34:23
Artık hepimiz karnı doyacağ.Gars ihya olacağ.çok yaşa varol.sayanız bozul/masın...

Mesaj Yaz 22.8.2011 11:26:05
aha kars..ben ordayken yapılmaz böyle şeyler.. neyse belediye böyle işlerle uğraşsın..

Mesaj Yaz 21.8.2011 04:02:04
bir karslı olarak böyle etginlikler hoşuma gitti
emeği geçenlere teşekkür ederim



Yorum Yapın

Kars Kalesinde sema gösterisi ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.