ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İskender Pala: TV ile kültürlü olunmaz

Prof. Dr. İskender Pala, Türkiye’nin bilgi sahibi olmadan kültür sahibi olduğunu zanneden insanlarla dolu olduğunu söyledi.

21.5.2011

İskender Pala: TV ile kültürlü olunmaz

Prof. Dr. İskender Pala, Türkiye’nin bilgi sahibi olmadan kültür sahibi olduğunu zanneden insanlarla dolu olduğunu söyledi. Pala, televizyon seyretmekle kültürlü olunamayacağını ifade etti.

Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin düzenlediği Kocaeli 3. Kitap Fuarı’nda ‘Kültür ve Medeniyet’ konulu bir konferans veren Prof. Dr. Pala, "Herkes kendini kültürlü zanneder. Bilgi sahibi olmadan kültür sahibi olunmaz. TV izleyerek kültürlü olunmaz.” dedi. Kültürden bahseden birinin geçmişten bahsettiğini ve bu nedenle bu insanların uzun yıllarca gerici olarak görüldüğünü ifade eden Prof. Dr. Pala, "Medeniyetten bahseden biri ise gelecekten bahsediyor demektir. Kültürden bahsedenler gerici, medeniyetten bahsedenler ise modern olarak algılandı." ifadelerini kullandı.

Geçmişi bilmeden geleceğe yürüyüşün ürkek olacağını kaydeden ve medeniyet ile kültürün birbirinin tersi olmadığını açıklayan Prof. Dr. Pala, şöyle konuştu: "Medeniyet kültürün en tabii sonucudur. Sıralama şudur; bilgi, kültür ve medeniyet. Bilgi sahibi olduktan sonra bilginin topluma yansıması o toplumun gülümsemesidir. Bugün Türkiye’nin en büyük ihtiyacı bu gülümsemedir. Kültürel zenginliğimiz yok olduğu için üretimimiz ve tavırlarımız uygun değil."

Konferansında gençlere seslenen Prof. Dr. Pala, kitap okumayı adet haline getirmedikçe bilgiye sahip olunmasının ve medeni ülkeler arasına girmemizin mümkün olamayacağına vurgu yaptı. Tarihe ve kültüre vakıf olmadan kimliksiz yaşandığına dikkat çeken Pala, “Kültür zaman ilerledikçe eskir. İçinde size yarayan kısmı kendi geleceğinize taşımalısınız. Bir film çekiliyorsa, bir şarkı yazılıyorsa onun içinde az da olsa kültürünüzün izleri olsun." şeklinde konuştu.

Pala gençlere ayrıca kendilerine güvenmeleri gerektiğini de söyleyerek, "Türkiye yükseliyor, o yükseliş sizlerin omuzlarında olacak. Çünkü dünyanın birçok yerindeki gençleri görme imkanım oldu. Sizi görünce içimin açılması ondan. Siz ise dünyanın sancıları için reçeteleri cebinizde taşıyorsunuz.” dedi.

Yorumlar
Mesaj Yaz 24.5.2011 11:55:53
"Sizi görünce içimin açılması ondan"...

Ümitsiz konuşmalar yapan gördükleri kabusları anlatıp duranların karşısında tek başına mücadele eden bir iki kahraman çıkıyor böyle arada. Delilik ne hoş şey düşününce. Öldük bittik mahvolduk diyenler bir tek bu dönemde yaşamadılar ki. Mustafa Kemal Atatürk'te milleti azim ve kararı kurtaracaktır dediğinde ona inanan kaç kişi vardı yanında. Tüm haşmetiyle odasına gelen Kazım Karabekir geliyor gözümün önüne; "Emrindeyiz Paşam". İnandıklarımızın dışında hiç bir şey yaşamadık yaşamayacağız.



Mesaj Yaz 22.5.2011 00:41:43
Ne yazık ki konuşmasının sonlarına yetiştim. İskender PALA gerçekten şanının hakkını veren bir yazar ve çağ bilgesi...Bir de üzerimize hak yüklemesi yok muydu? "Ben tebliğ etim, siz şahit oldunuz dedi. O halde Mahşer günü verdiğiniz sözleri tutmadığınız taktirde size hakkımı helal etmeyeceğim diye de ekledi. Salonda bulunan devasa kalabalığın verdiği söz, ülkemiz için hayırlı işler yapma sözüydü. Yapacağız inşallah İskender PALA...
İşte yazar böyle olmalı, aydın dedikleri de...



Yorum Yapın

İskender Pala: TV ile kültürlü olunmaz ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.