ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Hatalarımı düzelten kimse uşağım bile olsa efendim olur. -- Goethe Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Selman Reis ölümünün 482. yılında anılıyor

Ünlü Türk Denizcisi Selman Reis, Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen “Kutsal Toprakların Büyük Koruyucusu Selman Reis” programında 29 Mart 2011 günü Sultanbeyli Kültür Merkezinde anılacak.

22.3.2011

Selman Reis ölümünün 482. yılında anılıyor

16. yüzyıl Osmanlı denizcilerinden Selman Reis, Portekizlilerin Kızıldeniz’de Müslümanlara zarar vermeye başlaması üzerine Mısır ve Arabistan yarımadasının sahibi olan Memluk Devleti’nin Osmanlı’dan Portekiz gemilerine karşı mücadelede destek istemesi üzerine Sultan İkinci Bayezid Han tarafından, Portekizlilerin zararına mâni olmak için, teknik ve stratejik malzemeyle birlikte Mısır’a Memluk Devleti’nin emrine gönderildi.

Selman Reis, Kızıldeniz girişinde, en büyük ülküleri mukaddes toprakları ele geçirmek ve Kâbe’yi yıkmak olan Portekizlilere yönelik destansı mücadele vermiş, kutsal toprakların korunmasına büyük katkı sağlamıştır.

Büyük Türk Denizcisi Selman Reis’in hayatı ve fedakarane çalışmaları Prof. Dr. İdris Bostan ve Dr. Yusuf Aydın’ın anlatımı ile ölümünün 482. Yılında Sultanbeyli Belediyesi tarafından düzenlenen bir programla anılıyor.

Programda Osmanlı Savaş gemileri hakkında bilgi verilecek olup, Osmanlı deniz gücünü oluşturan gemiler slayt ile konuklara sunulacaktır. Ayrıca Türk denizciliği ile ilgili Sayın İdris Bostan Hocanın kitaplarından oluşan bir kitap sergisi ve Osmanlı Savaş Gemileri sergisi program öncesi katılımcıların istifadesine sunulacaktır.

Selman Reis Kimdir?

On altıncı yüzyıl Osmanlı denizcisidir. Korsanlıktan yetişerek Osmanlı Devleti hizmetine girmiştir. Venediklilere karşı yapılan Mora Seferine, meşhur denizci Kemâl Reis’in maiyetinde Bahriye Sancak Beyi olarak katılmıştır (1499-1500).

1498 yılında Ümit Burnundan dolaşarak Hindistana ulaşmanın mümkün olduğunu fark eden Portekizliler, Kızıldeniz ve Atlas Okyanusunda, Müslümanlara sıkıntı vermeye başlayınca Sultan İkinci Bayezid Han tarafından, Portekizlilerin zararına mâni olmak için, teknik ve stratejik malzemeyle birlikte Mısır’a Memluk Devleti emrine gönderildi. Mısır donanmasını, Osmanlı donanmasına benzer şekilde teşkilâtlandırdı. Basra Körfezi ve Kızıldeniz girişlerindeki stratejik noktaları zaptederek, Hindistan- Ortadoğu ticâret yolunu ele geçirmeye çalışan Portekizlilere karşı mücâdele etti.

Gurab adıyla bilinen 50 çektiriden müteşekkil bir Mısır-Memlûk filosuyla çıktığı sefer, Yemende ortaya çıkan isyân sebebiyle netîcesiz kaldı. Mısır’ı fetheden Yavuz Sultan Selim Hanın emri üzerine, eli altında bulunan donanmayı Cidde’den Süveyş’e getirdi (1517). Bir süre burada kalarak, Süveyş Tersânesi’ni genişletti.

Sonra, Haliç Tersânesi’nin genişletilmesiyle vazifelendirildi (1518) ise de, Kânûnî başa geçince, Hind kaptanlığı unvânı ile, doğrudan doğruya Dîvân-ı hümâyuna bağlı olarak Süveyş’teki Osmanlı filosunun başına tâyin edildi. Bir taraftan Süveyş Tersânesini tanzim ederken, diğer taraftan Portekizlilere karşı mücâdeleye devâm etti.

Mısıra gelen Makbul İbrâhim Paşa’yla bizzat görüşerek, kendi adıyla anılan lâyihâsını sundu. Lâyihâda; Portekizlilerin elinde bulunan limanların durumunu, Hint deniz yolunun Osmanlı ticâretine sağlayacağı faydaları anlattı. İbrâhim Paşa’nın emriyle Süveyş Kaptanlığını kurdu (1525). Süveyşte inşâ ettiği kırk beş parçadan müteşekkil donanmasıyla, Hint Okyanusuna doğru yola çıktı. Adeni aldı. Fakat ömrü Hind sularında dolaşmaya yetmeyip, gemisinde vefât etti (1529).

Program İsmi: Kutsal Toprakların Büyük Koruyucusu Selman Reis

Konuklar: Prof. Dr. İdris Bostan-Dr. Yusuf Alperen Aydın

Yorumlar
"Selman Reis ölümünün 482. yılında anılıyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Selman Reis ölümünün 482. yılında anılıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.