ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kavramak için görmek, görmek için de dikkatle bakmak gerek! - Pitigrilli Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Karadeniz'in Zeugması müze olacak

Karabük'ün Eskipazar ilçesinde, Karadeniz'in Zeugması olarak adlandırılan Hadrianaupolis Antik Kenti'nde bulunan mozaiklerin kazı alanında sergilenebilmesi için üzerlerinin kapatılması planlanıyor.

26.2.2011

Karadeniz'in Zeugması müze olacak

.Ö 1. yüzyılda kurulduğu ve M.S 8. yüzyıla kadar yerleşim amacıyla kullanıldığı tahmin edilen Hadrianaupolis’teki kazılarda, Anadolu’da örneklerine hiç görülmeyen bazı zemin mozaiklerinin turizme kazandırılması hedefleniyor.

Gaziantep’te ortaya çıkan Zeugma mozaikleri kadar güzel nitelendirilen at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvan tasvir edilen mozaiklerinin üst kısımlarının kapatılarak sergilenebilmesi için proje geliştiriliyor.

Eskipazar Belediye Başkanı Dursun Baş yaptığı açıklamada, Hadrianaupolis’teki kazı çalışmalarının Atatürk Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Vedat Keleş başkanlığında belirli aralıklarla devam ettiğini söyledi.

Antik kentte Geç Helenistik, Roma ve Erken Bizans devirlerine ait olduğu anlaşılan 14 adet dağınık yapı tespit edildiğini anlatan Baş, şöyle dedi:

“Kazılarda çok sayıda hayvanın tasvir edildiği mozaikler bulundu. Burası önemli kültürel varlıklarımız arasında. Antik kentin müze haline getirilmesi için kazı başkanı ile Kültür ve Turizm Bakanlığından bir heyet incelemelerde bulundu. Ortaya çıkartılan eserlerin tahrip olmaması ve sergilenebilmesi için üzerinin kapatılmasıyla ilgili projeler çizilmeye başlandı. En kısa sürede bitirilerek onaya sunulacak. Çalışmalar bu yılki turizm sezonuna yetiştirilecektir. Ayrıca burada yapılacak kazı evi projemizle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor.”

Baş, antik kentin turizme kazandırılabilmesi için eserlerin sergilenmesinin önem taşıdığına dikkati çekerek, “Safranbolu ilçesini ziyaret eden turistleri bölgemize de çekebilmemiz lazım. Böylece ilimizdeki turizm de çeşitlenmiş olacak. Hadrianaupolis’teki mozaiklerin yerli ve yabancı çok sayıda kişinin ilgisini çekeceğine inanıyoruz” dedi.

Yorumlar
"Karadeniz'in Zeugması müze olacak" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

Karadeniz'in Zeugması müze olacak ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.