ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Ustalar tek kitapta

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TURİNG) Türk edebiyat tarihinin mihenk taşı olarak kabul edilen 230 usta kalemi bir kitapta topladı.

24.8.2010

Ustalar tek kitapta

Türkiye Turing ve Otomobil Kurumu (TURİNG) Türk edebiyat tarihinin mihenk taşı olarak kabul edilen 230 usta kalemi bir kitapta topladı.

İstanbul’da yaşayıp İstanbul hayatlarını kaleme alan 230 edebiyatçının içinde yer aldığı “İstanbul Edebiyat Haritası”isimli kitabın içeriğiyle Türkiye’de bir ilki oluşturduğu bildirildi.
Kitapta, Divan Edebiyatı’ndan Tanzimat’a, Servet-i Fünûn’dan, Milli Edebiyat Akımı’na kadar pek çok akımdan etkilenmiş veya öncüsü olmuş onlarca edebiyatçı yer alıyor.

Kitapta, Nazım Hikmet, “Bir Üsküdar balkonunda guruba karşı demlenir gibi bir akşamüstü, Laypzig’te, tramvay durağında, tadını çıkara çıkara, yudum yudum, kederleniyorum” dizleriyle kitabın ruhunu yansıtırken, Can Yücel de “Ben Kuzguncuk’ta, yeşil bir dal buldum, ona tutundum” diyor. Ünlü şair Orhan Veli ise, “Şöyle bir fırsat bulup yarım gün yan gelebilmek Çamlıca tepesine” mısralarıyla kitapla ilgili küçük bir ipucu veriyor.


İSTANBUL’A TEKRAR AŞIK OLMA FIRSATI

Turing’den kitapla ilgili yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“Mekan-sanatçı ilişkisini ve etkilenişini ortaya koyan bu eserle değerli edebiyatçılarımızın yaşadığı semtlere gidecek ve yaşadıkları evlere konuk olacak, onların gezdiği sokakları, koyu sohbetlerin yapıldığı kahvehaneleri tanıyacaksınız.

Suriçi’nden Beşiktaş’a, Beyoğlu’ndan Üsküdar’a edebiyatımıza şekil veren önemli semtlerin tarihine de değinilen kitapla şair ve yazarlarımızın dünyalarına girecek, bazen bir şiirle onları anımsayacak ve İstanbul’a tekrar aşık olacaksınız.”

TURİNG’in açıklamasında ayrıca “Mehmet Akif Ersoy, Nazım Hikmet, Can Yücel, Orhan Veli, Peyami Safa, Neyzen Tevfik, Hüseyin Rahmi Gürpınar, Çelik Gülersoy, Aziz Nesin, Halide Edip Adıvar, Halit Ziya Uşaklıgil, Ahmet Midhat Efendi ve adını burada yazamadığımız daha pek çok değerli edebiyatçımızın evine konuk olma şansını elde edeceksiniz” denildi.

Projenin sahibi, aynı zamanda kendisi de bir edebiyat doktoru olan Turing Yönetim Kurulu Başkanı Uğur İbrahimhakkıoğlu, bu eserin bir çalışmanın sonucu olmadığını, belki birçok çalışmanın başlangıcı olacağını da ifade ederken, tarihe ışık tutan bu kitabın edebiyatçıların hangi ruh haliyle ve nasıl bir ortamda eserlerini kaleme aldıklarını da gözler önüne sereceğini söyledi.

İki yıla yakın bir sürede hazırlanan “İstanbul Edebiyat Haritası”nı Bahriye Çeri kaleme aldı. Edebiyat severler kitaba Turing aracılığıyla ulaşabilecek.

Yorumlar
Mesaj Yaz 28.8.2010 16:18:29
Bana İstanbul'u ancak onlar anlatabilirler

Bu kitabı mutlaka almalıyım...



Yorum Yapın

Ustalar tek kitapta ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.