ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
"Günlerini düşler krallığında geçirmeyenler, günlerin kölesi olur." Halil Cibran Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

İzmir'in tarihi toplanıyor

Yurt içi ve yurt dışında yaptıkları çalışmalarla İzmir'in kültürel, ekonomik ve tarihsel birikimi toplanıyor...

21.7.2010

İzmir'in tarihi toplanıyor

İzmir Büyükşehir Belediyesi Ahmet Piriştina Kent Arşivi ve Müzesi (APKAM) Müdürü Dr. Oktay Gökdemir, ABD, Fransa ve Yunanistan ile Türkiye’nin dört bir yanından İzmir’le ilgili tarihi belge, bilgi ve kültürel malzemeleri bir araya getirip, tasnifleyerek, araştırmacılara ve gelecek kuşaklara aktarmaya çalıştıklarını bildirdi.

Dr. Gökdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yurt içi ve yurt dışında yaptıkları çalışmalarla İzmir’in kültürel, ekonomik ve tarihsel birikimini toplamaya ve ’’canlı tutmaya’’ gayret gösterdiklerini belirtti.

Yunanistan’ın Küçük Asya Araştırmalar Merkezi ile yaptıkları protokolle 1924 yılında yaşanan mübadeleyle ilgili İzmir ve çevresinde yaşananları, Rumların sözlü tarihi tutanaklarını bir araya getirdiklerini kaydeden Dr. Gökdemir, 19. yüzyılda İzmir’de, farklı kültürler ve hayat tarzlarına yönelik çıkan Rumca gazetelerin önemli parçalarını müzeye kazandırdıklarını söyledi.

Dr. Gökdemir, ayrıca 19. yüzyıldan itibaren yayımlanan ve İzmir Milli Kütüphanesi’nde bulunan Rumca, Osmanlıca ve Türkçe gazeteleri dijital ortama aktardıklarını anlatarak, şu bilgileri verdi:

’’Kütüphanede Türkçe basılı Ahenk, Hizmet, Anadolu ve Köylü gazetelerini dijital ortama aldık. İzmir’in tarihsel kültürünü gelecek kuşaklara taşıma görevini yerine getiriyoruz. İzmir yangınıyla ilgili gerek yurt içi, gerekse yurt dışında arşiv çalışmasını sürdürüyoruz. ABD Kongre Kütüphanesi ve Fransa’da İzmir yangınıyla ilgili önemli resmi kayıtları topladık. Görsel malzemeleri ve dokümanları kent arşivi ve müzesinde araştırmacılara açık hale getirdik.

Arşivciliğin yanı sıra kentlilik bilincini oluşturmak için tarihsel ve kültürel çalışmalara imza atıyoruz. 15 gün içinde Vasıf Çınar Bulvarı’nda ’İzmir’in Tarihi’, Konak Meydanı’nda ise ’Kemeraltı’nın Tarihi’’ konulu Türkçe İngilizce resimli açık hava sergisi gerçekleştireceğiz.’’

İzmir’in Çankaya semtinde eski itfaiye binasında bulunan APKAM’da, yılda bir kez konulu sergi düzenlediklerini anımsatan Dr. Oktay Gökdemir, 29 Ekimde ’’Kent ve Ulaşım’’ başlıklı sergiyi hazırlayacaklarını ifade etti.

Gökdemir, müzenin bugüne kadar kentin belleğine yönelik 68 kitap yayınladığını, 15 gün içinde ’’öznesi İzmir’’ olan 3 yeni kitabın da basılacağını, eylül ayında ’’Kent Kültürü Dergisi’’nin yeniden yayınlanacağını açıkladı.

Gökdemir, ilk 6 ayda müzeden 34’ü yabancı 330 araştırmacının yararlandığını, 79 sivil toplum kuruluşunun çeşitli konularda düzenlediği konferansları 3 bin 660 kişinin dinlediğini, 23 okuldan bin 275 öğrenci ile 3 bin 958 kişinin müzeyi gezdiğini dile getirdi.

Yorumlar
"İzmir'in tarihi toplanıyor" haberine henüz yorum yapılmamış.

İlk yorumu siz yapın.

Yorum Yapın

İzmir'in tarihi toplanıyor ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.