ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Söylediklerinizi duyurmak için kimseyi kolundan tutmayınız ; Zira insanlar sizi dinlemeye arzulu değillerse, onları tutacak yerde çenenizi tutmanız daha hayırlıdır.-- Chesterfield Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Çarın kıyamadığı Katerina’yı çiviledik

Kars’ı dünyaya tanıtmak için düzenleen tur, tarih skandalını ortaya çıkardı. Çar II. Nikola’nın, 115 yıl önce tek çivi kullanılmadan inşa ettirdiği ahşap Katerina Köşkü’nün pencereleri çivi çakılarak, tenekelerle kapatılmış!

17.6.2010

Çarın kıyamadığı Katerina’yı çiviledik

Birleşmiş Milletler’in (BM), Kars’ı tüm dünyaya tanıtmak için düzenlediği tur, Türkiye’nin tarihi miraslarına sahip çıkmadığını bir kez daha gösterdi.

Özel ısı sistemi var

Osmanlı-Rus savaşı sonrası Rus Çarı İkinci Nikola’nın, 1895 yılında tek bir çivi kullanmadan ahşaptan inşa ettirdiği Katerina Köşkü’nün pencerelerinin, çivi çakılarak teneke ve derme çatma kepenklerle kapatılması, BM turuna katılan turizm uzmanlarını hayretler içinde bıraktı.

Ahşap duvarlarının içinden geçen özel ısı sistemine sahip Katerina Köşkü, 1989 yılında tescil edilerek koruma altına alınmasına rağmen ilgisizlikten harap hale geldi. Yapılan tüm uyarılara rağmen Köşk’ün korunmamasından şikayetçi olan vatandaşlar, “Köşk’ün korunması için bir bekçi bile atamadılar, içine pislikten girilmiyor” dediler. BM’nin, 50 turizm acentası ile ulusal basından temsilcileri davet ettiği kültür turunda Sarıkamış, Çıldır Gölü ve Ani Antik Şehri ile Kars şehir merkezi gezilerek tanıtımı yapıldı.

Katılımcılar, Kars’ın “Marka Kent” haline ne şekilde dönüştürüleceğini tartışırken, şehirle ilgili şu değerlendirmede bulundular: “Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Doğu Anadolu Bölgesi ve Kars, kültürel miras ve doğal güzellikler açısından önemli bir zenginliğe sahip. Bu medeniyetler, bölgeyi önemli bir tarihi nokta haline getiren benzersiz anıtlar ve dini yapılarla izlerini bırakmışlar. Başta Ani Antik Şehri olmak üzere, Kars şehir merkezindeki Osmanlı ve Rus mimarisi örnekleri, Digor İlçesi’nde yer alan 5 kilise ilk akla gelenler.”

Yorumlar
Mesaj Yaz 25.6.2010 20:29:20
Bu daha ne ki? Taksimde meydanında bulunan Çeşmenin yani Tarihi mrascısı oldugumuz "ÇEŞMEYE" Kör tapa yani Tarihi Mirasımıza körtapa çakan bir zihniyete sahibiz...
A.RIZA


Mesaj Yaz 18.6.2010 07:53:50
Gerçekten hayret.Bir yanlışlık olmasın sakın.Ne yani sadece pencerelerine çivi çakılıp tenekeler mi bağlanmış?Yanlışınııız var.Siz bambaşka bir yapıdan söz ediyorsunuz.Dediğiniz yapı kesinlikle Çarın yaptırdığı yapı değildir.Böyle bir yapı nasıl olurda buğüne dek yıkılıp parçalanmamış.Yanlışınız vaar.İnanmıyorum.

Mesaj Yaz 18.6.2010 02:47:00
Pes diyorum, başkada bir şey demiyorum

Mesaj Yaz 18.6.2010 00:12:01
hiç şaşırmadım.ne beklenir ki!

Mesaj Yaz 17.6.2010 11:29:26
Bir çok değerine karşı son derece ilgisiz davranan, devletimiz ve milletimiz Kars'ta da bunu çok güzel bir örneğini sunmuşlar, hem de yabancı ziyaretçilere. tebrik ediyorum onları(!).


Yorum Yapın

Çarın kıyamadığı Katerina’yı çiviledik ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.