ÜYELİK GİRİŞİ ÜYE OL
Anasayfa Şiirler Forum Etkinlikler Kitap Nedir? Bicümle Tv Müzik Atölye Arama Blog İletişim Yazılar
Giriş Yap Üye Ol
Kapitalistler öylesine para delisidirler ki, bize bir gün onları asacağımız urganı bile satarlar. (Mao) Paylaş
ANASAYFA
ETKİNLİKLER
NEDİR?
TİVİ
BLOG
BİCÜMLE
ATÖLYE
ARAMA

Bağlama üstadı Talip Özkan vefat etti

Akciğer kanseri teşhisi konan ve 2 yıldır tedavi gören Acıpayamlı bağlama üstadı Talip Özkan, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

28.5.2010

Bağlama üstadı Talip Özkan vefat etti

Alınan bilgiye göre, akciğer kanseri teşhisi konulan Özkan, yaklaşık iki yıldır 9 Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde tedavi görüyordu.

Özkan için 29 Mayıs Cumartesi günü saat 11.00’de TRT İzmir Radyosu’nda tören düzenlenecek. Özkan’ın cenazesi, aynı gün öğleyin Alsancak Camisi’nde kılınacak namazın ardından Narlıdere Mezarlığı’nda toprağa verilecek.

TRT İzmir Radyosu emekli sanatçılarından Şinasi Uslu, bugün aldıkları acı haberle adeta yıkıldıklarını belirterek, ’’Bizi Talip Özkan Hocamız yetiştirdi, biz onun elinde büyüdük. Notayı ve saz çalmayı ondan öğrendik. Kendisi büyük bir üstattı. Bütün müzik aletlerini kullanmayı bilirdi. En büyük bağlama üstatlarındandı. Araştırmacı bir müzisyendi. Sevenlerinin başı sağ olsun. Çok üzgünüz’’ dedi.

Derleme çalışmalarına büyük önem veren, birçok kentin ilçe ve köylerinden halk ezgileri derleyen Özkan, İzmir Radyosu’nda sanatçı ve şeflik görevlerini sürdürürken Batı müziği disiplinlerini de çalışmıştı.

Özkan, 1976-77 yıllarında Fransa’ya yerleşerek halk müziği çalışmalarına Avrupa’da devam etmiş, Avrupa’daki konser ve Türk müziği tanıtım çalışmalarını sürdürürken, Paris Üniversitesinde önce müzikoloji, sonra etnomüzikoloji doktorası yapmış ve dersler vermişti.

Bağlamada kendine özgü üslup ve icrasıyla bir ekol oluşturan Özkan’ın bağlama çalışındaki tarama tezeneli icra ve seri parmak hareketleri en belirgin özellikleri olarak kabul ediliyordu.

Yorumlar
Mesaj Yaz 31.5.2010 00:43:36

Allah rahmet eylesin.


Mesaj Yaz 30.5.2010 20:02:16

izmirde tanımıştım değerli üstadı.allah rahmet eylesin, türküler yoldaşı olsun...


Mesaj Yaz 29.5.2010 23:46:21
Maalesef, onlara hayattayken sahip çıkamıyoruz. Acıpayam'da bir konferans salonuna adı konmuştu o kadar. Allah rahmet eylesin.

Mesaj Yaz 29.5.2010 13:29:57
Allah rahmet etsin, kederli ailesine sabır varsin mekanı cennet olsun...

Mesaj Yaz 29.5.2010 10:58:00
Mustafa Çetin. Emekli öğretmen. Denizli. 29 MAYIS 2010.
Mızrabı ve parmaklarındaki ustalığa; "sır" diyebileceğimiz inceliğe bugüne kadar kimse ulaşamadı.
Bundan sonra da ulaşılabileceğini sanmıyorum. Evlerimizdeki modası geçmiş kasetçalarlar, onun
kasetlerini dinlemek için hâlâ faal durumda bulunuyor. Ve onun, "Avşar Beyleri" ağıdını öyle bir
ses ve üslupla söyleyebilecek bir sanatçı düşünemiyorum.
Allah'tan rahmet; ailesine ve tüm sanatseverlere başsağlığı dilerim.


Mesaj Yaz 29.5.2010 03:09:12
Başımız sağ, mekanı cennet olsun.
Ailesine sabırlar diliyorum.


Mesaj Yaz 28.5.2010 23:28:47
talip özkan hocamızın vefatı türk halk müziği alanında olduğu kadar sevenleri içinde büyük bir üzüntü olmuştur. sevenlerine ve ailesine başsağlığı dilerim

Mesaj Yaz 28.5.2010 14:56:38
Bir büyük üstâdı daha yitirdik. Sanat camiasının, sevenlerinin, halk müziğimizin başı sağolsun. Yeri dolmayak bir büyük usta daha vefâd ett, sözünde durdu, asli vatanına döndü. Nûr içinde yatsın... Amin. Amin. Amin.

Mesaj Yaz 28.5.2010 10:41:35
Değerli saz üstadının ölümünü.üzüntüyle öğrendim. kendisine tanrıdan rahn-met kd-ederli ailesine baş sağlığı dilerim


Yorum Yapın

Bağlama üstadı Talip Özkan vefat etti ile ilgili yorum yapabilmek için üye olmalısınız.

Üye Ol Üyelik Girişi Yap

Edebiyatdefteri.com, 2016. Bu sayfada yer alan bilgilerin her hakkı, aksi ayrıca belirtilmediği sürece Edebiyatdefteri.com'a aittir. Sitemizde yer alan şiir ve yazıların telif hakları şair ve yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Sitemiz hiç bir şekilde kâr amacı gütmemektedir ve sitemizde yer alan tüm materyaller yalnızca bilgilendirme ve eğitim amacıyla sunulmaktadır.

Sitemizde yer alan şiirler, öyküler ve diğer eserlerin telif hakları yazarların kendilerine veya yetki verdikleri kişilere aittir. Eserlerin izin alınmadan kopyalanması ve kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Yasasına göre suçtur. Ayrıca sitemiz Telif Hakları kanuna göre korunmaktadır. Herhangi bir özelliğinin kısmende olsa kullanılması ya da kopyalanması suçtur.